Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23462 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Напис на стіні: «Бідність – причина революцій і насилля». Фото: Stéphane Burlot, The Guardian

В афінському районі Екзархія почалися сутички між анархістами та поліцією. Нова грецька влада планує покласти край сквотам, вигнати мігрантів і розпочати процес джентрифікації району.

Так, 26 серпня поліція та спецпризначенці «зачистили» принаймні чотири сквоти, які займали активісти соціальних рухів і в яких переховувалися мігранти. Останніх – більш як 140 осіб – завантажили в автобуси та відвезли в центри для біженців, повідомляє Keep Talking Greece.

Фото: Nikos Christofakis, keeptalkinggreece.com

У наступні дні анархісти закидали поліцейських коктейлями Молотова в різних районах Афін. Також заплановано проведення концертів солідарності.

Екзархія – один із центральних районів Афін, своєрідне місто у місті, відоме великою концентрацією членів радикальних політичних угруповань, антифашистів, лівих інтелектуалів, анархістів, митців тощо. В Екзархії розташовано 23 сквоти, в яких знайшло прихисток чимало біженців під час міграційної кризи 2015-2017 років.

Читайте також: Республіка Ужупіс: маленька незалежність у столиці Литви

Перетворення Екзархії з анархістського району на «добропристойну» частину міста було однією з передвиборчих обіцянок нового уряду Греції. У липні консервативна партія «Нова Демократія» отримала більшість у парламенті, її очільник Кіріакос Міцотакіс став прем’єр-міністром, а її кандидат Костас Бакоянні – мером Афін.

Після знищення анархо-сквотів та видворення біженців у Екзархії планують перефарбувати стіни, зараз вкриті графіті, відремонтувати тротуари, облаштувати освітлення та висадити дерева. До заходів із ревіталізації району входить також покращення інфраструктури, зокрема пішоходизація вулиць і облаштування громадських просторів. Також планують побудувати станцію метро з виходом на центральній площі Екзархії.

Ценральна площа Екзархії. Фото: Wikipedia

Роботи з благоустрою супроводжуватимуться поліцейськими рейдами, спрямованими проти нелегальних мігрантів і розповсюджувачів наркотиків.

Читайте також: Як автор поняття «креативний клас» змусив світ повірити у свої ідеї та помилився

Бюджет амбітного проєкту ревіталізації Екзархії, розрахованого на п’ять років, складає 10 мільйонів євро, повідомляє Ekathimerini.

При цьому незрозуміло, як грецька влада даватиме раду з мігрантами, адже центри для біженців переповнені та мають погані умови проживання, пише The Guardian. Такий стан справ сформувався ще за часів панування лівої партії «Сіріза».

Про джентрифікацію у Монреалі читайте також у нашому матеріалі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button