Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

4 вересня троє хлопців пофарбували фонтан «Самсон» на Контрактовій площі в рожевий колір. Після цього їх затримала поліція, і тепер їм загрожує до трьох років ув’язнення за пошкодження об’єкта культурної спадщини. Учасники акції свою вину заперечують, а вчинок називають арт-проєктом.

За останні п’ять років фонтан «Самсон» не вперше розмальовують в різні кольори. Чотири роки тому невідомі пофарбували скульптуру в бронзовий колір. Не чекаючи, поки місто виділить кошти, художниця Ганна Кісєльова разом з іншими митцями повернули об’єкту оригінальний вигляд. Крім того, митці повиносили сміття і зафарбовували написи біля фонтану.

Як розповіла Кісєльова у коментарі «Хмарочосу», цього разу художниця також планує перефарбувати Самсона власними силами.

«Є contemporary art, а є культурні цінності, які створювалися кілька століть тому. Їх ще називають вічними цінностями, на відміну від тимчасових. Їх не треба плутати», – стверджує Ганна Кісєльова, назвивши вчинок хлопців «вандалізмом».

«Хмарочос» вирішив поцікавитись у митців, арт-критиків, журналістів та кураторів, що вони думають про «рожевого» Самсона.

Костянтин Дорошенко,
критик та куратор сучасного мистецтва

З точки зору букви закону – вандалізм. Як і графіті, і переважна більшість практик стріт-арту, котрі, між тим, є невід’ємними маркерома сучасного міста.

Саме поняття «вандалізм» не треба демонізувати. Старовинні графіті ми знаходимо, наприклад, в Софії Київській і вони дають нам додаткові знання про минуле. 

Фото: Тарас Кайдан

Зважаючи на те, що справжня скульптура Самсона зберігається в музеї, а хлопці пофарбували копію, варто поставитися до їхнього жесту поблажливо. Вийшло несподівано сучасно і мило, дуже campy, перегукується зі стилістикою зірки сучасного мистецтва Джеффа Кунса. В кожному разі це не матюки, якими пописана ротонда навколо Самсона. 

Справжній вандалізм – це тотальне знищення мозаїк, фресок, фонтанів радянських часів новими власниками нерухомості в Україні. Скоробагатьками, які й власні будинки роблять у стилі турецьких готелів, що справили на них непереборне враження під час першого відпочинку «ол інклюзів». Їх потрібно притягати до відповідальності через суд. А хлопців я б пожурив та відпустив, бо в них вийшло зробити Поділ більш веселим.

Маріам Найєм,
художниця, дизайнерка

Обговорювати мотивацію хлопців, які стали винуватцями цієї новини не особливо бачу сенсу. Мене ця ситуація цікавить більше з точки зору міста. Цей акт вандалізму, як його називають, крім самого пам’ятника архітектури зробив досить важливу функцію – привернув увагу до жалюгідного стану скульптури і фонтану в цілому.

Фото: Тарас Кайдан

Подібні ситуації вважаю за краще сприймати знеособлено: місто наразі сфокусувалось на темі данного пам’ятника та історії його створення. Це може змінити в кращу сторону теперішнє становище речей.

Що стосується групи молодих людей: якщо це було заради забавки, то це потрібно назвати вандалізмом і мати відповідні наслідки. А якщо ж це було мистецтво, то заради такого мистецтва потрібно йти на жертви – нехай і у вигляді штрафу.

Дмитро Бур’ян,
скульптор

Це поліхромна-фарбована скульптура відтворює минуле. Мені вона дуже нагадує традиції Івана Пінзеля і гармонійно вписується в архітектурний ансамбль альтанки та Гостиного двору поруч.

Фото: Тарас Кайдан

Пофарбувавши Самсона у рожевий, хлопці все зіпсували. Скульптура до цього потребувала реставрації, а тепер й поготів. Про цей фонтан написано багато досліджень, а його оригінал зберігається у Національному художньому музеї.  В радянські часи його кілька разів руйнували, а потім відновлювали. 

Хоча хлопці пофарбували лише копію скульптури, на мою думку, це вандалізм. По-перше, вони розмалювали не свою роботу, а по-друге, вони зробили це без дозволу.

Євгенія Моляр,
мистецтвознавиця

Усе вуличне мистецтво – це вандалізм. І якщо це робиться на таємно вночі, то це нормально. Люди свідомі того, що діють діють незаконно. Їм потрібно виписати штраф, якщо спіймалися. Щодо самої статуї, то її необхідно відновити, повернуши природні кольори. 

Фото: Тарас Кайдан

Але у нас ще є вандалізм, яким керує мер Кличко та його посіпаки з Київради. Вони своїм недомистецтвом повністю псують історичне середмістя Києва. Згадаймо, наприклад, реставрацію левів у Маріїнському парку – вони реставрують скульптури, фактично спотворюючи їх. І таких прикладів, на жаль, дуже багато.

Аксиня Куріна,
дослідник, журналіст, кінознавець

У наших широтах теорія розбитих вікон працює в зворотному напрямку – великі злочини збільшують число дрібних правопорушень. Що вгорі, те й знизу. Якщо згори запускають хвилю вандалізму, плюндрують публічний простір потворними муралами, то чого чекати від представників молодіжних субкультур? 

Фото: Тарас Кайдан

Вони наївно вважали, що їм теж можна. Я теж змирилася, і стала документувати ненависний стріт-арт. У поліції теж вважали, що можна, тому що за п’ять років активного розфарбовування центру міста ніхто нічого не зробив, щоб його зупинити.

І тут раптово, поліція вирішила зробити хлопцям біографію: акуратно пофарбований в рожевий колір Самсон загрожує трирічним терміном. У мене є ділова пропозиція: не треба садити, віддайте цих орлів мені в рабство на три роки, не пошкодуєте.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button