Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Дмитро Бидюк

Український дослідник із міста Сум, доцент кафедри технології харчування СНАУ Дмитро Бидюк, виготовив пакет із натуральних рослинних компонентів. Пакет був вироблений на промисловому обладнанні – екструдері. Наразі вчений працює над вдосконаленням своєї моделі.

Дмитро Бидюк з колегою Анастасією Шевцовою створив першу плівку ще в серпні 2018 року. Випадковий винахід цієї плівки наштовхнув на думку про створення натуральних пакетів.

Фото: Дмитро Бидюк

За словами розробників, пакет створений зі спеціальної суміші, до якої входять полісахариди, речовини, добуті з овочів, фруктів, а також багато інших компонентів, оскільки пакет має бути одночасно міцний, прозорий і тонкий. Такий пакет взагалі не містить пластику.

Силу вуглецевого сліду від виробництва дослідники ще не оцінювали. Проте жодних викидів газів в процесі виробництва, так само, як і в ході утилізації, немає. Використання води під час виробництва буде мінімальним.

Дмитро Бидюк розповідає, що під дією світла і температури поліетилен починає розкладатися впродовж періоду від одного до трьох років. При цьому пакет не розкладається, а ніби розсипається на мікрочастинки, які потрапляють у навколишнє середовище у вигляді мікропластику. Мікропластик потрапляє у воду, в ґрунти, таким чином його споживають тварини і люди.

Натомість з попередньою моделлю свого винаходу вчений провів експеримент, закопавши на місяць у землю два пакети – поліетиленовий і натуральний. Пакет із поліетилену залишився точно таким, яким його закопали. Пакет із натуральних речовин майже зник.

«Ми ледь викопали з замерзлої землі його невеликі шматки», – коментує Дмитро.

Ціна нового натурального пакету буде приблизно вдвічи більшою за поліетиленовий.

Свій винахід автор назвав початком проєкту FoodBIOPack.

«Технологію ще треба допрацьовувати, але вже можна впевнено стверджувати — вона працює!», – говорить автор винаходу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button