Сумський вчений винайшов «натуральні рослинні пакети»
Ціна натурального пакету буде лише вдвічи більшою за поліетиленовий.
Ціна натурального пакету буде лише вдвічи більшою за поліетиленовий.
Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 26247 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
Стати членом Товариства | Хто ми такі?
Фото: Дмитро Бидюк
Український дослідник із міста Сум, доцент кафедри технології харчування СНАУ Дмитро Бидюк, виготовив пакет із натуральних рослинних компонентів. Пакет був вироблений на промисловому обладнанні – екструдері. Наразі вчений працює над вдосконаленням своєї моделі.
Дмитро Бидюк з колегою Анастасією Шевцовою створив першу плівку ще в серпні 2018 року. Випадковий винахід цієї плівки наштовхнув на думку про створення натуральних пакетів.
Фото: Дмитро Бидюк
За словами розробників, пакет створений зі спеціальної суміші, до якої входять полісахариди, речовини, добуті з овочів, фруктів, а також багато інших компонентів, оскільки пакет має бути одночасно міцний, прозорий і тонкий. Такий пакет взагалі не містить пластику.
Силу вуглецевого сліду від виробництва дослідники ще не оцінювали. Проте жодних викидів газів в процесі виробництва, так само, як і в ході утилізації, немає. Використання води під час виробництва буде мінімальним.
Дмитро Бидюк розповідає, що під дією світла і температури поліетилен починає розкладатися впродовж періоду від одного до трьох років. При цьому пакет не розкладається, а ніби розсипається на мікрочастинки, які потрапляють у навколишнє середовище у вигляді мікропластику. Мікропластик потрапляє у воду, в ґрунти, таким чином його споживають тварини і люди.
Натомість з попередньою моделлю свого винаходу вчений провів експеримент, закопавши на місяць у землю два пакети – поліетиленовий і натуральний. Пакет із поліетилену залишився точно таким, яким його закопали. Пакет із натуральних речовин майже зник.
«Ми ледь викопали з замерзлої землі його невеликі шматки», – коментує Дмитро.
Ціна нового натурального пакету буде приблизно вдвічи більшою за поліетиленовий.
Свій винахід автор назвав початком проєкту FoodBIOPack.
«Технологію ще треба допрацьовувати, але вже можна впевнено стверджувати — вона працює!», – говорить автор винаходу.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті