Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Харківська школа архітектури набирає студентів у Києві. З 12 жовтня у столиці розпочинаються підготовчі курси ХША — «Нульовий рік». Курс триватиме два семестри по чотири місяці кожен — до червня. Київський філіал ХША знаходиться в Bursa Hotel. Тут викладатимуть спеціалісти-практики із відповідних сфер, деякі з них — тьютори курсів з Харкова з міжнародним досвідом.

Навіщо потрібен «Нульовий рік»?

Курс «Нульовий рік» готує до вступу на програму бакалаврату у ХША та дає навички та знання необхідні для участі у творчому конкурсі під час вступу. Але це не все — тут можна познайомитися з професією архітектора і визначитися з майбутньою спеціальністю. Якщо була давня мрія стати архітектором, – це шанс зробити крок у цьому напрямку.

Заняття відбуватимуться раз на тиждень у суботу, тому не заважатимуть навчанню у школі, інших вишах або роботі. За вісім місяців студенти вивчають 14 предметів та створюють сім проєктів, де застосовують отримані знання архітектурної теорії, нові навички у роботі з матеріалами та іншими практиками.

Головне, чим навчання у ХША відрізняється від класичної освіти у державних вишах — фокус не на минулому та традиціях, а на актуальних проблемах, ідеях та тенденціях, які постійно змінюються. Тому головна увага курсу — на критичному осмисленні власних проєктів та ідей.

Що кажуть про ХША у Європі?

За словами Івана Блазі (куратор найважливішої архітектурної премії Європи Mies Van der Rohe Award та однойменного фонду):

«Ця школа — захопливий експеримент не тільки для України. Багато професорів та лекторів з різних стран приїжджають до ХША, щоби стати частиною цього, зрозуміти, як цей досвід можна застосовувати у своїх країнах».

Зареєструватися на курс «Нульовий рік» можна тут.

Що можна вивчити на «Нульовому році»?

В ХША можна побачити архітектуру з різних точок зору: фотографа, соціолога, навіть майстра бетонного виробництва. Такий підхід, з одного боку, допомагає стати багатогранним спеціалістом, а з іншого — виявити сильні та слабкі сторони студента на ранньому етапі.

Один з принципів ХША — навчання в реальних умовах. Протягом курсу студенти працюють з конкретними завданнями у міському просторі. Студентам насправді дають спеціальну територію у місті для дослідження. Тут вони будуть аналізувати, вивчати, замальовувати та фотографувати.

Олег Дроздов, засновник ХША, володар Гран-прі Ukrainian Urban Awards 2018, номінант Mies van der Rohe Award, як керівник бюро «Дроздов та партнери» нагороджений премією Architect Of The Year на EEA Awards 2018:

«Концепція школи полягає в тому, що будь-який проєкт має бути дотичним до реального контексту. За ним завжди мають стояти конкретні стейкхолдери та/або клієнти. Ми завжди включаємо проблеми конкретного часу та місця в фундамент освітньої програми. Бо так сьогодні працює архітектура — не в кабінеті, а в реальному світі».

Яка відбувається навчання?

Програма «Нульового року» ХША складається з семи блоків, у кожного – є свій куратор. Заняття проходять у форматі лекцій, дискусій, практичних робіт та прогулянок-досліджень. Кожен з блоків закінчується створення проєктів та їхнім обговоренням з іншими студентами, викладачами та запрошеними експертами.

Кожен блок є поєднанням двох дисцпилін, іноді дуже несподіваним.

Урбанізм + Скетчинг (сучасне місто, його елементи і зв’язки між ними, скетчи, різні техніки малювання);

Соціологія + Графіка (як у міському середовищі формуються різни групи людей, розкриття заданої теми у візуальному продукті);

Теорія архітектури + Креслення (аналіз основних архітектурних понять на конкретних прикладах, створення власного креслення проєктів);

Філософія + Фотографія (критичне прочитання обраних уривків філософських робіт та вивчення району крізь призму фотографії);

Архітектура + Макетування (проєктування частини будівлі (горище) й створення її макетів);

Сучасне Мистецтво + Бетон (на основі аналізу конкретноъ території треба представити власну ідею в бетоні та за допомогою сучасного мистецтва);

Портфоліо + Виставка (об’єднання робот за цілий рік в робоче портфоліо в електронному форматі та створення виставки робіт для презентації на випускному перегляді у Києві);

Як у ХША вивчають архітектуру, за словами Лоуренса Барта (куратор Гуманітарного блоку ХША, професор в старейшей в Великобритании архитектурной школе Architects Association (АА), Лондон):

«Зазвичай, у архітектурних школах вивчають архітектуру як лінійну історію, від найперших у світі штучних структур до сьогодення. Від них вимагають знати все про ці часи, про архітектурні прийоми, обмеження того чи іншого періоду. У ХША ми не хочемо, щоб студенти знали все, натомість, ми навчаємо їх бути прагматичними, відповідальними експериментаторами. Замість слідування правилам, вони мають бути учасниками змін в технологіях чи способі життя, мають бути в контексті світових трансформацій».

Зареєструватися на курс «Нульовий рік» можна тут.

Вартість навчання — 15 000 гривень за семестр.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button