Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 112 днів. За цей час ми опублікували 24902 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Kaffeeform

Дизайнер із Берліна Юліан Лехнер виготовляє горнята та стакани з кавової гущі, тобто відходів виробництва кавових напоїв.

Лехнер отримує сировину для матеріалу від берлінських кав’ярень. Кавові вичавки потім поєднує з натуральним клеєм та часточками деревини. Отриману массу заливає у форми.

Таким чином, матеріал містить біополімери, але не бісфенол А – пластик, який використовують для внутрішнього покриття більшості посудин для напоїв та упаковок продуктів харчування.

Фото: Kaffeeform

Концепція стартапу Лехнера Kaffeeform полягає в тому, що споживання кави у світі постійно зростає, відповідно, зростає й кількість відходів від неї.

Дизайнер працював над формулою матеріалу протягом трьох років. Першу чашку він створив у 2015-му. Торік Kaffeeform отримав нагороду Red Dot 2018 за інноваційний підхід.

Фото: Kaffeeform

На сайті Kaffeeform повідомляється, що для поглиблення розуміння еко-підходу Лехнер нещодавно провів кілька днів у хатині серед лісів Норвегії, без електрики, водопроводу та мобільного зв’язку.

Чашки та стакани з кавової гущі – багаторазові та повністю розкладаються. Лехнер стверджує, що чашки одночасно легкі та достатньо міцні, їх, зокрема, можна мити у посудомийній машині і вони не розіб’ються в разі падіння з висоти у півтора метра.

Фото: Kaffeeform

В Україні працює сайт, на якому можна придбати посуд Kaffeeform, але його вартість буде дорожчою, ніж на німецькому сайті (котрий, утім, не має опції міжнародної доставки). Наприклад, маленька чашка для еспресо коштує 20 євро (проти 12,5 євро), а більше горня для капучіно – 25 євро (проти 16,7 євро).

Читайте також: 11 екологічних альтернатив речам, якими ми користуємось щодня

Ми також писали про київську майстриню, яка виготовляє керамічні горнятка для кави. А італійська дизайнерка розробила упаковку з харчових відходів, бактерій та дріжджів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button