Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23470 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Пам’ятник Щорсу за банерами. Фото: Світлана Мухаровська

В ніч проти четвертого жовтня невідомі особи демонтували банери, якими було завішено пам’ятник Миколі Щорсу на перетині вулиці Симона Петлюри та бульвару Тараса Шевченка. Про це повідомила у Facebook Світлана Мухаровська, яка була свідкою процесу демонтажу.

Процес демонтажу. Фото: Світлана Мухаровська

За її словами, ті, хто вночі знімав банер, не мали світловідбивних жилетів, за якими можна було б визначити працівників тієї чи іншої комунальної служби.

Пам’ятник Щорсу вранці. Фото: Світлана Мухаровська

Кінну статую Щорса оточили жовто-блакитним банером у 2016 році після погроз націоналістичних організацій її зруйнувати. У квітні цього року жовто-блакитний банер замінили великими плакатами благодійного фонду «Повернись живим».

2016 року експертна рада Департаменту архітектури КМДА рекомендувала залишити пам’ятник, оскільки він не підпадає під декомунізаційні закони як пам’ятка монументального мистецтва національного значення. Мистецтвознавці також виступали проти його знесення.

Утім, 2017 року Київрада ухвалила рішення про перенесення пам’ятника. Тоді ж вандали відпиляли ногу коня, на якому сидить Щорс.

Торік мер Києва Віталій Кличко висловився проти перенесення статуї.

Бронзову кінну статую Щорса на гранітному постаменті було встановлено 1954 року. Авторами монументу є скульптори Михайло Лисенко, Микола Суходолов, Василь Бородай та архітектори Олександр Власов і Олексій Заваров.

Микола Щорс відзначився як одним із командувачів Червоної армії у 1918-1919 роках. Він загинув у віці 24 років.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button