Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

За чотири місяці команда Доступно.UA відвідала 12 українських міст та перевірила 206 локацій на інклюзивність. Відзнаку #ДоступноРекомендує отримали лише 12 місць, чотири з яких у Львові. Зібрана інформація повинна лягти в основу додатку та карти інклюзивних локацій.

Додаток повинен запрацювати вже наприкінці листопада. Організатори сподіваються, що користувачі допоможуть наповнювати мапу: вони матимуть можливість запропонувати інформацію про конкретну локацію за визначеними критеріями. Після кількох підтверджених заявок користувач зможе додавати інформацію без перевірки співробітниками Доступно.UA, а з часом навіть самостійно перевіряти інформацію, запропоновану менш досвідченими користувачами системи. 

Фото надане командою Доступно.UA

Першими на мапі з’являться локації, перевірені командою Доступно.UA під час експедиції. У жодному з міст організації не вдалося знайти повністю доступної лікарні. У Луцьку наліпку #ДоступноРекомендує не отримав жоден заклад, міська рада також виявилася недоступною. Непристосованим для маломобільних відвідувачів є й туристична принада міста – замок Любарта: металеві ворота на вході мають поріг, вхідна алея – розбите покриття, а інклюзивний інформаційний стенд з текстом Брайля встановлено в недоступному місці. 

Ще одне місто без відзнаки – Кропивницький. Міська рада тут виявилася недоступною. Єдині обладнані для людей на візках вбиральні працівники Доступно.UA знайшли в облдержадміністрації та на вокзалі (останній, проте, працював лише в обмежені години). Водночас, Доступно.UA звертає увагу на те, що увесь муніципальний громадський транспорт у місті є безбар’єрним та доступним для маломобільних груп населення. 

У Черкасах жодна локація також не отримала відзнаки #ДоступноРекомендує, хоча в організації відзначили Палац культури «Дружба народів», керівники якого зараз на шляху до забезпечення інклюзивності. 

Фото надане командою Доступно.UA

У Білій Церкві організація рекомендувала Територіальний центр надання соціальних послуг. Тут вже був доступний вхід та облаштовані вбиральні, а за рекомендацією Доступно.UA також встановили додаткові щорічні у вбиральні, розмістили дзеркала на нижчому рівні та промаркували сходинки контрастним кольором. Білоцерківський ЦНАП виявився недоступним, а до облаштування міської ради виявилося багато зауважень, в тому числі стосовно запаркованих автомобілів на місцях, відведених для людей з інвалідністю.   

В Очакові відзнаку отримало кафе «Smile» та одна з аптек, яка хоч і не повністю відповідає ДБН, виявилася зручною для маломобільних відвідувачів. Водночас Очаківська міська рада та ЦНАП виявилися недоступними.

В Запоріжжі Доступно.UA рекомендувало Edison space coworking. ЦНАП міста також виявився доступним, а Департамент соціального захисту населення – ні. А у Кривому Розі недоступною виявилася міська рада та станції швидкісного трамвая. Відзнаку в місті отримав лише «Гастроном на Мистецькій». Заклад з відзнакою знайшовся також у Кіровоградській області: в містечку Мала Виска наліпку отримав магазин «Авілона».

У Рівному організація рекомендувала ТРЦ «Злата Плаза» та Рівненський регіональний ЦНАП. А у Львові відзнаку отримали арт-центр «Дзиґа», центр Митрополита Андрея Шептицького, одна із аптек та піцерія мережі «Челентано».

Фото надане командою Доступно.UA

Хоча Київ не був включений до цього дослідження, Доступно.UA перевірили також кілька нових локацій у столиці. Зокрема, оновлену Алею художників, яка виявилася вкрай недоступною для маломобільних людей через бордюри, пониження з яких можна знайти лише у двох точках. При цьому вони є надто крутими та часто заставлені картинами художників.

Серед нових закладів міста, Urban Grill meat&cider, «П’яна Вишня» та «Реберня на Узвозі» не пройшли перевірку. А Kyiv Food Market виявився доступним: тут є безбар’єрний вхід, обладнана вбиральня та пеленальний столик., хочана друший поверх піднятися можна лише сходами. Заклади Києва, які вже мають відзнаку #ДоступноРекомендує можна переглянути на сайті організації. 

За суб’єктивним рейтингом, складеним на основі перевірки локацій та власних вражень учасників експедиції, Львів та Кропивницький опинилися у топі, а Біла Церква та Кривий Ріг – у кінці списку. 

Разом з тим, у Доступно.UA паралельно працюють над створенням справжнього рейтингу доступності українських міст. На сьогодні у рамках цього проєкту було відвідано ще чотири міста: Тернопіль, Івано-Франківськ, Херсон та Миколаїв.

У всіх перелічених містах виявилися недоступними центральні РАЦСи, перевірені відділення «Укрпошти» та державних банків «ПриватБанк» і «Ощадбанк» (крім одного у Херсоні).  Із 143 аптек доступними можна назвати 12, тобто лише 8%, хоча це є обов’язковою умовою для отримання аптекою ліцензії.

З позитивного в організації відзначили оновлену та доступну набережну в Тернополі, частину правильно облаштованих пішохідних переходів у Миколаєві, переходи та пішохідну вулицю Шевченка в Івано-Франківську. 

Читайте також: Гід найбільш дружніми та інклюзивними закладами Києва: результати дослідження

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button