Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23471 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: пресслужба Українського дому

Український дім планують «перезавантажити» – реставрувати будівлю і змінити підходи діяльності. Він може стати сучасним культурним центром на кшталт Мистецького арсеналу, який буде платформою для виставок, фестивалів, освітніх подій, повідомляє Київонлайн.

«На жаль, на сьогодні Український дім не виконував своєї функції національного центру», – цитує директорку Українського дому Ольгу Вієру Інтерфакс-Україна.

За її словами, наразі Український дім є малоприбутковим, а коштів вистачає лише на мінімальне утримання та виплату зарплат персоналу. Влітку утримання обходиться у 1,2 мільйона гривень, узимку – у 1,5 мільйона.

Фото: пресслужба Українського дому

Реставрацію сподіваються почати вже цього року. Одним із першочергових завдань бачать підвищення енергоефективності будівлі. Для цього спершу організують конкурс ідей.

«Існує інвестиційний проєкт на 700 мільйонів гривень. Наприклад, ціна ремонту виключно опорної стіни становить 10 мільйонів гривень. Це дуже дорога будівля, в чому її проблема», – додала Вієру.

Четвертий і п’ятий поверхи Українського дому зараз займає Музей історії Києва. Основне приміщення музею розташоване на вулиці Богдана Хмельницького, але всі фонди там не вміщуються. Музей планують перемістити на Поділ.

Остаточно вирішено, що Офіс президента не будуть переміщати до будівлі Українського дому.

Фото: пресслужба Українського дому

В оприлюдненій концепції «перезавантаження» йдеться про те, що верхні поверхи будівлі можуть стати осередками професійного середовища, а нижні – відкритими публічними просторами.

10 жовтня в Українському домі презентували концепцію його переформатування. Виступали третій президент Віктор Ющенко, колишній віцепрем’єр Микола Жулинський, ексдиректорка Мистецького Арсеналу Наталія Заболотна, арт-менеджерка Тетяна Філевська та радник президента з питань культури Гео Лерос.

Фото: пресслужба Українського дому

П’ятиповерхову будівлю Українського дому на Європейській площі було споруджено у 1982 році та оздоблено горельєфами, вітражами і гобеленами. Приміщення спершу призначалося для розміщення музею Леніна.

Для будівництва зруйнували будівлю колишнього готелю «Європа», навколишні житлові будинки та розкопали південну частину Володимирської гірки, пише у статті «Український дім Леніна» Тетяна Філевська.

Під час проєктування і будівництва припустилися значних помилок. Зокрема, фундаменти винесли за межі будівлі, тому всі опади потрапляють у фундамент по периметру і через різницю температур у підвальних приміщеннях утворюється конденсат. Не було продумано система вентиляції та енергоефективність, тому опалення зараз коштує надто дорого.

У 2016 році з Українського дому в столиці демонтували фасадні горельєфи, що викликало спротив багатьох діячів культури.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button