Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23513 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Світлана Ратошнюк

В управлінні екології та природних ресурсів КМДА повідомляють, що густий туман у столиці викликала температурна інверсія.

«Уже тривалий час переважає антициклональний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль. Температурна інверсія атмосфери виникає, коли верхні шари атмосфери досить теплі, а приземний шар холодний – вертикальна циркуляція повітря сповільнюється, і всі продукти життєдіяльності міста не можуть піднятися у верхні шари атмосфери і розсіятися», – йдеться в повідомленні на сайті КМДА.

Фото: Світлана Ратошнюк

Посилаючись на дані Центральної геофізичної лабораторії ім. Срезневського за 21 жовтня, у КМДА заявляють, що перевищень разових концентрацій СО на системах моніторингу не зафіксували, проте «показники середньодобових концентрацій ЦГО ім. Срезневського зафіксували перевищення середньодобових концентрації СО на Деміївській площі – 3,5 мг/куб. м (при ГДК 3 мг/куб. м.)». Крім того, зафіксували перевищення середньодобових концентрацій формальдегіду.

Формальдегід — це подразнювальний газ, що викликає дегенеративні процеси і робить шкіру чутливішою. При роботі з ним в промисловості для індивідуального захисту застосовують фільтрувальний  протигаз марки та герметичні захисні окуляри.

Додатковою причиною затуманеності вулиць столиці називають інтенсивне спалювання листя в приватних секторах.

«Нагадуємо, що під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Дим навіть від одного невеликого багаття в умовах антициклону та штилю поширюється на величезну територію району і горизонтально, і вертикально», – пояснює міська влада.

Наступного року в Києві мають почати будівництво заводу, який перероблятиме органічні відходи. Це повинно зменшити шкоду викидів від спалення опалого листя.

Наразі офіційний портал Києва опублікував поради при виявленні задимленості.

Також радять звернутися до лікаря, якщо з’явилася задишка, кашель або безсоння.

Нагадаємо, що вже протягом останніх двох місяців датчики періодично фіксують значне забруднення повітря у Києві, за якого рекомендують виходити надвір із захисною маскою. Якість повітря у Києві можна моніторити в режимі реального часу.

Читайте також: Як покращити якість повітря в місті: чеський досвід

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button