Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Jonas Tebbe/unspalsh

Муніцпалітет Берліна ухвалив новий закон про контроль орендної плати, внаслідок чого у Берліні заморозили орендну плату для півтора мільйона квартир, обмеживши її до 9,80 євро (10,90 доларів) за квадратний метр на місяць, пише Deutsche Welle.  

Згідно з новим законом орендодавці не можуть стягувати орендну плату, більшу за плату попередніх орендарів. А якщо орендна плата перевищуватиме ліміт, встановлений у «таблиці оренди», орендарі можуть подати позов про її зниження. 

Для Олега Мірзака,  який уже давно бореться за свої права у багатоквартирному будинку на півночі Берліна, це гарна новина. Нові власники будинку хочуть підвищити плату за оренду на 140%, пояснюючи це витратами на реновацію. Мірзак живе в цьому помешканні з 2003 року, коли оренда в Берліні була вдвічі меншою, ніж зараз. Тоді містяни витрачали на оренду менше чверті доходу. Більшість сусідів Олега виїздять зі своїх помешкань через те, що нові власники вимагають підвищення плати, виправдовуючи його дорогою реконструкцією.

Останніми роками в Німеччині багато протестів проти зростання цін на житло. Фото: dw.com

Новий закон має набути чинності у січні 2020 року.

Обмеження не поширюється на будинки, споруджені після 2014 року і на державне соціальне житло, де орендну плату і без того контролюють. Орендодавцям дозволять підвищувати орендну плату з 2022 року відповідно до інфляції (зараз близько 1,3% на рік).

Упродовж останніх кілька років Іспанія та Нідерланди запровадили загальнодержавні заходи контролю за орендною платою, як і чотири штати в США: Каліфорнія, Нью-Йорк, Нью-Джерсі та Меріленд. Канада регулює орендну плату з 2006 року. У Парижі також ведуться про це перемовини. 

Раніше у Берліні хотіли націоналізувати житлові будинки, аби власники не підвищували орендну плату.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button