Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Amazon 

Компанія Amazon завершує будівництво восьмиповерхового притулку для бездомних сімей із дітьми у центрі Сіетла, поряд із власним корпоративним кампусом Amazon Spheres.

Притулок Mary’s Place планують відкрити на початку наступного року. Простір площею майже шість тисяч квадратних метрів розраховано на 275 осіб. Додатково ще 75 людей зможуть розміститися на матрасах в разі негоди. Притулок буде відчинено цілодобово.

Кімнати. Візуалізація: Amazon

Чотири поверхи займатимуть окремі кімнати для родин. Передбачено велику спільну їдальню з кухнею, зону для ігор, а також кабінети для медичної та юридичної допомоги. Крім цього, панорамні вікна з видом на діловий центр Сіетлу свідчать про те, що цей притулок сильно вирізняється з-поміж решти.

Протягом наступних десяти років Amazon планує вкласти у проєкт близько 100 мільйонів доларів.

Їдальня. Візуалізація: Amazon

Водночас, як пише CityLab, проєкт не уникнув критики. Адже саме діяльність Amazon у Сіетлі вважають одним із факторів кризи з безпритульними. Чотири роки тому мер міста навіть був змушений оголосити надзвичайний стан через різке збільшення кількості безхатьків. Згідно з дослідженням, проведеним протягом однієї ночі у січні цього року, близько 6000 людей перебували у тимчасових притулках в Сіетлі і ще близько 2800 ночували просто на вулиці.

Як і багато інших великих IT-корпорацій, Amazon сприяє збільшенню кількості високооплачуваних програмістів, що призводить до зростання вартості оренди житла, підвищення цін та більшого соціального розриву. Інші, не такі заможні містяни, неспроможні оплачувати рахунки, нерідко опиняються на вулиці. Така криза вибухнула й у низці міст Каліфорнії.

Спільна ванна кімната на етапі будівництва. Фото: Amazon

При цьому Amazon, найдорожчий у світі бренд вартістю майже трильйон доларів, сплачує у бюджет Сіетла порівняно невеликі податки. Торік компанія домоглася відкликання законопроєкту, який мав запровадити додаткове оподаткування великих корпорацій відповідно до кількості співробітників. Цьогоріч під час виборів міської ради Amazon вклав майже 1,5 мільйона доларів у підтримку кандидатів, лояльних до великих бізнесів.

Тож будівництво притулку виглядає як спосіб поліпшити репутацію компанії в місті.

Кухня на етапі будівництва. Фото: Amazon

Голова місцевої спілки за безпритульних King County Coalition Елісон Айзінґер вважає, що попри те, що новий притулок допоможе 275 вразливим особам, лишаються й інші жителі Сіетлу, які відчувають вплив Amazon.

Вона також нагадує, що притулок не функціонує сферично в вакуумі – його резиденти залежатимуть від міської інфраструктури.

«Всі ці родини також потребуватимуть лікарень, шкіл, дитсадків, допомоги психологів, допомоги з працевлаштування, і такі речі не з’являються завдяки благодійним внескам. Такі речі з’являються завдяки державним інвестиціям, а держава фінансується податками», – пояснює Айзінґер.

Водночас вона схвалює рішення Amazon розташувати притулок посеред корпоративного кварталу компанії, оскільки це допоможе зменшити соціальні бар’єри.

Читайте також: У США витрачають мільйони доларів на мобільні застосунки з пошуку бездомних. Замість будівництва житла

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button