Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В Україні дімсамами часто називають азійські «пельмені» з напівпрозорого тіста. Насправді ж, це слово позначає радше стиль подачі та споживання їжі, ніж конкретну страву. 

Дослівно «дімсам» перекладають як «торкнутися серця». Виникнення традиції часто пов’язують з періодом популярності Великого шовкового шляху. Вздовж нього з’являлися чайні, куди подорожні заходили перепочити та випити чаю. Пізніше до нього почали подавати також легкі закуски – дімсами. 

Та найбільшого поширення вони набули на півдні Китаю, у місті Гуанчжоу. З часом невеликі чайні в місті перетворилися на місця для зустрічі та спілкування і сформувалася традиція, яку дуже умовно можна порівняти з бранчем.

Дімсамами переважно називають легкі, подані невеликими порціями (на один укус) страви, які замовляють разом з чаєм у першій половині дня. Їх подають на невеликих тарілках або у парових корзинках. Розміри порцій зазвичай невеликі, а тому заведено замовляти кілька різновидів дімсамів та ділитися з іншими гостями за столом.

Проте спершу відвідувачам подають чай. Дімсам настільки тісно пов’язаний з ям ча (прим. буквально – пити чай, різновид ранкового чаювання, поширений на півдні Китаю), що часто ці слова вживають як синоніми. Зазвичай, подають зелений чай, улун (різновид чаю, що за ступенем окиснення стоїть між зеленим та чорним), пуер (різновид ферментованого чаю) або напій з квітів хризантеми. 

Традиційно дімсам-ресторани відкривалися рано вранці і подавали страви до обіду. Проте сьогодні страви, притаманні для цього прийому їжі, включають денне і вечірнє меню, готують у якості стріт-фуду та навіть продають замороженими у супермаркетах.

Що подають як дімсами?

Як вже зазначалося вище, дімсам – це не окрема страва, а радше вид трапези. Тому дімсам-ресторани зазвичай подають широке різноманіття порційних страв. Кількість позицій у їхньому меню може сягати кількох десятків. 

Велику частину з того, що подають як дімсами, можна віднести до «дамплінгів» (від англ. dumpling). Це загальна назва групи страв, що складаються з тіста та начинки, загорнутого в нього (вареники, пельмені, хінкалі та равіолі теж можна віднести до дамплінгів). Дімсам можуть мати різний вид тіста, склад начинки та спосіб приготування. Або просто називатися по-різному залежно від регіону походження. У дімсам-ресторані можна знайти, зокрема:

Вонтон – різновид дамплінгів, які зазвичай подають в супі або просто обсмажують. Особливістю вонтонів є тонке тісто, яке стає практично прозорим після варіння. Для начинки зазвичай беруть свинину та креветки. 

Ха гау – дамплінги з начинкою з креветок і салом, тісто для них готується з пшеничного крохмалю.

Шу май – різновид дамплінгів, що за формою схожі на невеликі мішечки, зібрані зверху. Можуть мати різні начинки, але найбільш популярним є кантонський варіант з перемеленою свининою, креветками, грибами, зеленою цибулею та бульйоном. 

Бао – загальна назва невеликих булочок з дріжджового тіста, які готують на пару. Популярною начинкою для них є свинина, хоча всередину також кладуть тофу, капусту, гриби тощо. Бао можуть готуватися і як десерт з начинкою, наприклад, з пасти з насіння лотоса.

Сяолунбао – різновид парових булочок, які, крім начинки, наповнені також бульйоном. 

Спрінг роли – закуска, що складається з овочів (моркви, капусти, грибів), іноді також м’яса, загорнутих у тонкий шар тіста або рисового паперу. Спрінг роли можуть обсмажувати після загортання або складати з вже готових інгредієнтів. 

Читайте також: Що таке боул і чи справді це корисна їжа? Історія та рецепти

Крім того, у таких закладах зазвичай можна замовити рис та локшину, приготовану у воці, рис у листках лотоса, парові овочі, курячі лапки, парові котлети тощо. Серед десертів у дімсам-ресторанах часто можна зустріти яєчний тарт (корзинка з листкового або пісочного тіста, наповнена заварним кремом), кунжутні кульки, різновиди бісквітів та пудингів. 

Де шукати дімсами в Києві?

China Ma
вулиця Кірпи, 5-Б

Фото з закладу

Головним гастрономічним принципом ресторану китайської кухні China Ma є sharing-plates. Саме для цього добре підходять дімсами, які склали основою меню закладу. Тут вони представлені у п’яти варіантах (з качкою / креветкою / свининою / тофу та шпинатом / вишнею) та подаються порціями по три штуки. 

Дімсами з качкою – 108 гривень
Дімсами з тофу та шпинатом – 98 гривень
Дімсами з вишнею та ванільним соусом – 78 гривень

Meiwei
вулиця Велика Васильківська, 23

Фото з закладу

Мережа закладів паназійської кухні, що має чотири точки у Києві. Тут пропонують три види дімсамів – з куркою, креветкою та тофу зі шпинатом. Крім цього у Meiwei подають рис-вок та локшину-вок, традиційні супи та бао.

Дімсам з креветкою – 199 гривень
Смажені вонтони з куркою – 79 гривень
Асорті дімсамів – 149 гривень

BAO. Modern Chinese Cuisine
вулиця Мечникова, 14

Фото з закладу

Ресторан сучасної китайської кухні від шеф-кухаря Ектора Хіменеса-Браво. Тут пропонують понад 15 видів дімсамів з м’ясом та морепродуктами та можна знайти закуски з чорним трюфелем, чорною ікрою або яловичиною вагю (група м’ясних порід корів, м’ясо яких відрізняються інтенсивною мармуровістю). 

Червоний дімсам з крабовим м’ясом – 487 гривень
Шу май з лобстером та вагю – 765 гривень
Дамплінг з яловичиною – 179 гривень

CHI restaurant
Паркова дорога, 16а

Фото з закладу

Кухня «CHI» заснована на традиціях Південно-Східної Азії, Індії, Китаю і адаптована під європейські смаки. В меню закладу представлено чотири види дімсамів, а також інші традиційні порційні страви – гьодзи, баодзи та спрінг роли.

Шу май з креветкою, пагонами бамбука і морським гребінцем – 235 гривень
Дім сам в савойській капусті зі свининою і креветкою – 235 гривень
Рожевий дімсам з морським гребінцем і шпинатом – 235 гривень

Koya
вулиця Басейна 1-3/2 

Двоповерховий ресторан високої азійської кухні, що розмістився в «Арена Сіті». Меню для закладу розробляв британський шеф-кухар Рей Сабінос. У Koya можна знайти три види дімсамів,  а також замовити сет з них. 

Сью май з тунцем та зеленою цибулею – 174 гривень
Цзяо цзи зі свининою та деревними грибами – 146 гривень
Сет дімсамів – 248 гривень 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23523 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button