Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Вероніка Луцька

Мурал створили на замовлення Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в рамках програми з подолання безгромадянства в Україні. Цього листопада кампанії #IBelong (#ЯІсную) виповнилося п’ять років.

«Оскільки особи без громадянства не мають документів, що підтверджують їхнє громадянство, вони часто не можуть користуватися основними правами людини, такими як право на освіту, медичне забезпечення та працевлаштування. Такі люди стають вигнанцями суспільства, вони стикаються із бідністю та стигматизацією», – зазначають у організації. 

В Україні під загрозою безгромадянства опиняються ромські меншини, власники радянських паспортів, діти, народжені на непідконтрольній уряду території, бездомні та засуджені особи. 

Фото: Вероніка Луцька

«Для того, щоб отримати паспорт і громадянство, потрібно починати з українських документів про народження. Зараз ми чекаємо на зміну законодавства, яка дозволить швидко та без зайвої реєстрації документувати дітей, народжених на окупованих територіях. Одночасно ми працюємо з тими, хто проживає на мирній території, зокрема, вже видали документи понад шести тисячам дітей ромів», – розповідає Ірина Дубиківська з Міністерства юстиції України.

Створила мурал художниця Катерина Рудакова, саме її ескіз переміг у конкурсі УВКБ ООН. «Два роки тому я прочитала у Facebook історію про шестирічного хлопчика з Криму, який намалював собі український паспорт. Мене дуже вразила ця історія: така маленька людина вже має ідею своєї приналежності», – розповідає вона. Згодом саме ця історія стала основним сюжетом муралу. 

Фото: Вероніка Луцька

Помилка у слові «громадянин», за словами художниці, допущенна навмисно: вона допомагає спостерігачам зрозуміти, що «паспорт» малювала саме дитина. «Ми хотіли привернути увагу до того, що багато людей позбавлені громадянства і, відповідно, прав. Але, водночас, зробити цю роботу світлою, показати у ній надію», – каже Катерина. Для художниці мурал для #IBelong став першою роботою такого масштабу. На його створення знадобилося 48 годин.

Катерина Бузова з туристичного агентства «Цікавий Київ» також додає, що це вже восьмий мурал на Подолі від Поштової площі до станції метро «Тараса Шевченка». «У нас часто замовляють екскурсії саме київськими муралами, – каже вона. – Кожен із них говорить до нас про речі, які не варто забувати: дітей, війну, екологію тощо. 

Читайте також: Фасад будинку з муралом на Дарницькій площі утеплили з ініціативи мешканців

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button