Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23466 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Усі фото: A.Space

Четверо львів’ян створили креативний простір A.Space на місці закинутого приміщення заводу в центрі Львова.

Засновники A.Space – художниця Ярина Пазина, менеджер Влад Крупко, архітектори Богдан Голіян і Юрій Зейкан – вирішили створити простір, де молоді митці могли би безкоштовно влаштовувати виставки та інші заходи.

Як розповів Хмарочосу Влад Крупко, закинуті приміщення у промзоні між вулицями Кривоноса і Винниченка, належали і до радянської, і до австрійської епох. В одному з цехів, за припущенням, виготовляли кабелі для підводних човнів, в іншому – таблички для держустанов.

В одному з корпусів, збудованому за Австро-Угорської імперії, виявили радянський комплекс із мармуровою сауною, куди вів таємний вхід до кабінету директора.

Закинута промзона заросла бур’янами й претворилася на звалище. Команда проєкту самотужки розчищала сміття, перекладала покриття у подвір’ї. Радянське приміщення з басейном переробили на експозиційний простір.

Вітражі, шматки труб та різні промислові об’єкти перетворили на елементи декору. Басейн зараз використовують як частину експозиційного простору.

Першою подією став концерт харківського музиканта Олега Каданова.

«Він хотів виступити у Львові, але не в якомусь попсовому закладі, а у справжньому андеграунді, в екстремальних умовах. І він це отримав: готуючи його виступ, за кілька годин до концерту, ми виривали тут бур’ян, розчищали цей ангар», – розповів Влад Крупко виданню Артефакт.

За півроку існування простору тут влаштовували музичні концерти, художні виставки, перегляди фільмів, гаражні розпродажі, майстеркласи зі скетчінгу тощо.

Зокрема, провели фотовиставку «Голий клімат», присвячену проблемі кліматичних змін. Ця тема безпосередньо стосується підходу A.Space – adaptive reuse, тобто адаптації старих об’єктів, що дозволяє одночасно зберегти архітектурне надбання, зекономити кошти та мінімізувати вплив на довкілля.

Зараз команда A.Space працює над проєктом коворкінгу у селі Красів, що в 25 хвилинах їзди від Львова. Для цього переробляють приміщення зруйнованого народного дому. Очікують, що новий культурний простір оживить село.

«Коворкінг на селі» хочуть відкрити наступного літа. Для цього подаються на ґрант мікропроєктів від Львівської обласної держадміністрації. Щоб виграти 400 тисяч гривень потрібно залучити частку фінансування самостійно – 50 тисяч. Для цього пропонують компаніям забронювати місця у коворкінгу. Це вже зробили організатори Львівського медіа-форуму та спортивний клуб Run4U.

Нагадаємо, львівську Фабрику повидла реконструюють і перетворять на некомерційний культурний простір.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button