Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Музей Баухауза в Тель-Авіві. Фото: Wikipedia  

19 листопада у Києві відкрилася виставка про Біле місто – модерністський архітектурний ансамбль у Тель-Авіві, внесений до світової спадщини ЮНЕСКО.

Комплекс налічує тисячі об’єктів, збудованих у 1920–1950 роки в інтернаціональному стилі «баухауз». Власне саме в Тель-Авіві зосередилася найбільша спадщина школи Баухауз у світі.

Площа Дізенгофа в Тель-Авіві. Фото: Wikipedia

Це пов’язано з тим, що розквіт модернізму збігся з посиленням нацистської влади в Німеччині. У Підмандатну Палестину їхало чимало європейських архітекторів єврейського походження, особливо на початку 1930-х, коли нацисти почали переслідування та зрештою закрили школу Баухауз, яку вважали осередком культурного більшовизму. У Тель-Авіві архітектори адаптували принципи Баухауза до місцевого клімату.

Київська виставка демонструє, в якому стані перебували будівлі Білого міста, як їх відновлювали протягом останніх 20 років та як вони змінилися в результаті масштабної реконструкції.

«Це єдиний проект в Україні, який дозволяє на професійному рівні ознайомитись з масштабною реконструкцією значущих пам’яток архітектури у Білому місті та демонструє всю складність програми зі збереження архітектурної спадщини міста і її введення у сучасний контекст», – йдеться в анонсі.

Будинок, спроєктований Зеєвом Рехтером – вихідцем із південної України. Фото: Wikipedia

Реконструкцію архітектури Білого міста з музею Баухаузу в Тель-Авіві привіз до Києва ізраїльський культурний центр «Натів» з нагоди 100-річчя архітектурного напрямку Баугауз.

Також на виставці покажуть роботи зроблені студентами КНУБА тривимірні моделі та хрестоматійні меблі Баугауз і розкажуть про розвиток напрямку Баугауз у Києві, Харкові та Львові.

Відвідувачі зможуть прогулятися кількома локаціями Тель-Авіва за допомогою VR-окулярів та відвідати екскурсію комплексом школи Баугауз у Дессау.

Будинок на вулиці Еміля Золя. Фото: Wikipedia

Виставка «Біле місто» відкрита у будні дні з 10:00 до 18:00 та у вихідні з 10:00 до 16:00 до третього грудня. Експозицію розташовано у Національному університеті будівництва та архітектури (вулиця Преображенська, 2). Вхід вільний.

Нагадаємо, під час фестивалю INTRO, який пройде в Києві 4-8 грудня, покажуть фільми «Дух Баугаузу».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button