Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23475 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Найбільший у світі надрукований на місці за допомогою 3D-принтера будинок розташовано у Дубаї, Об’єднані Арабські Емірати, стверджує компанія з Бостона Apis Cor, яка його збудувала.

Двоповерхову адміністративну будівлю, призначену для однієї з державних організацій, друкували 21 день. Будівля сягає 10 метрів заввишки, її площа складає близько 640 метрів квадратних.

Для будівництва стін на місце привезли 3D-принтер розміром із автомобіль. Його рухали майданчиком за допомогою крану. Фундамент, дах і вікна робили у традиційний спосіб, пише Construction Dive.

3D-принтер використовував такі матеріали, як пісок, цемент, гіпс тощо. Будівлю розташовано фактично посеред пустелі. Технологія дозволяє надрукувати об’єкт у будь-якому кліматі, але найбільша проблема – власне підібрати потрібну будівельну суміш.

«Клімат у Дубаї дуже суворий, температура й вологість значно змінюються протягом одного дня. Тож матеріали мали бути стабільними навіть за таких умов», – зазначив голова компанії Нікіта Ченюнтай.

Бюджет проєкту не розголошується. Для порівняння, два роки тому Apis Cor презентувала демонстраційний будинок площею 400 квадратних метри, який коштував близько 10 тисяч доларів.

Компанія планує реалізувати наступний проєкт у Каліфорнії та Луїзіані в межах програми будівництва доступного житла.

Дубай ухвалив міську стратегію 3D-друку в будівництві, яка передбачає, що до 2025 року кожен четвертий будинок у місті будуватиметься за допомогою 3D-принтера. Вважають, що ця технологія знизить вартість будівництва, витрати людської праці та обсяг будівельних відходів.

Нагадаємо, у більшості країн відходи від будівництва складають 30-35% сміття, та в деяких країнах будівельне сміття перевищує 90% усіх відходів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button