Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зображення: Miasto Stołeczne Warszawa

Мер польської столиці Рафал Тшасковскі презентував проєкт «Новий центр Варшави», який втілюватимуть у кілька етапів, починаючи з 2020 року.

Зображення: Miasto Stołeczne Warszawa

Передусім проєкт має на меті об’єднати в одне ціле відокремлені острівці активності. У Києві на таку ж проблему – відсутність неперервних пішохідних маршрутів – вказував архітектор Юліан Чаплінський.

Зображення: Miasto Stołeczne Warszawa

У районі навколо площі Дефіляд планують збільшити кількість зелені та активізувати перші поверхи будинків. Місто проведе конкурс на оренду приміщень на вулиці Маршалковській – хочуть, аби кав’ярні, магазини і галереї оживили простір.

Зображення: Miasto Stołeczne Warszawa

Протягом першого етапу з 2020 до 2023 року збудують нові велодоріжки, розширять пішохідні зони, облаштують наземні переходи. Також проєкт передбачає усунення архітектурних бар’єрів, таких як бордюри та огорожі.

Зображення: Miasto Stołeczne Warszawa

Заплановано об’єднання п’яти площ, які називають «посмішкою Варшави», – це площі Трьох Хрестів, П’яти Кутів, Варшавських повстанців, Шпитальна та Брацька. Наразі це автомобільні транзитні простори, де великі площі віддано під паркування. Натомість під час реконструкції пішохідний рух хочуть зробити пріоритетним.

Зображення: Miasto Stołeczne Warszawa

У 2023 році на площі Дефіляд планують відкрити Музей сучасного мистецтва, а трохи пізніше – театр. Поряд із новим музеєм побудують нову площу, яка займе частину території Дефіляд і Маршалковської.

Театр TR на першому плані та Музей сучасного мистецтва. Візуалізація: Thomas Phifer and Partners

Під час третього етапу оновлення центру Варшави ліквідують кільцеву розв’язку і замінять її на однорівневе перехрестя з наземними переходами та велодоріжками.

Публічний простір між Музеєм сучасного мистецтва (ліворуч) та Театром TR (праворуч). Візуалізація: Thomas Phifer and Partners

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button