Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Soroush golpoor, Unsplash

Через неефективність інфраструктури енергомереж щороку в атмосферу викидається близько мільярда кубометрів вуглецю. Такими є результати аналізу енергомереж 142 країн, які підписали Паризьку угоду 2015 року, повідомляє Liga.net з посиланням на Nature.

Цей обсяг можна порівняти з викидами всіх вантажівок планети або всієї хімічної промисловості.

Лише 32 країни-підписанта Паризької угоди зобов’язалися зменшити втрати в енергомережах. Якби це зробили всі 142 країни, викиди СО2 скоротилися б на 500 мільйонів тонн.

Від електростанцій енергія передається споживачам через високовольтні лінії на велику відстань. Метал провідників чинить опір потоку енергії, перетворюючи її частину на тепло. Чим більша відстань, тим більші втрати.

Розсіювання енергії в Індії становить 19%, у Бразилії – 16%. На Гаїті, в Іраку та Республіці Конго втрати перевищують 50%. У США – 6%, Німеччині – 5%, Сінгапурі – лише 2%. Нерідко висока ефективність пояснюється близькістю розташування електростанцій до споживачів.

В Україні, за даними 2002 року, втрати Крименерго перевищували 40%, Чернівціобленерго – 37%, Миколаївобленерго і Одесаобленерго – по 35%, Херсонобленерго – 34%, Волиньобленерго і Вінницяобленерго – по 32%.

Для зменшення втрат експерти пропонують поліпшити керування навантаженням і розподілом енергії, використовуючи сучасні цифрові технології.

Нагадаємо, нещодавно у Києві запустили пілотний проєкт із виявлення пошкоджень на тепломережах за допомогою дронів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button