Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: opentv.media

Вчора, четвертого січня, в одній із виставкових зал Мистецького арсеналу розмістили повернену картину, яка зникла у 1941 році.

До нацистської окупації картина Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» перебувала у Дніпропетровському художньому музеї. Певний час вважалося, що полотно нацисти знищили. Та згодом твір знайшли в США.

Відомо, що з 1962 року картина зберігалась у чоловіка, який емігрував із Швейцарії й оселився у штаті Коннектикут. Після його смерті будинок разом із картиною придбали нові господарі. У 2017 році вони вирішили виставити твір на аукціон.

Дізнавшись про це, працівники музею у Дніпрі написали в аукціонний дім емоційного листа: «“Іван Грозний” був у колекції художнього музею до 1941 року і був вкрадений за часів Другої світової війни. Цей факт підтверджується наявними в музеї документами. Будь ласка, зупиніть продаж цієї картини на аукціоні!!!».

У процесі повернення твору на рідну землю брали участь українські та американські інституції: міністерства, посольства, зовнішня розвідка України, ФБР, Держдеп США тощо.

«Повернення полотна “Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною” – перший результативний випадок співпраці України і США на офіційному державному рівні щодо повернення пам’яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон», – зазначають у Мистецькому арсеналі.

Картину показуватимуть на виставці «Спецвантаж» в Арсеналі до 19 січня, потім її повернуть до Дніпропетровського художнього музею.

Нагадаємо, цьогоріч у Мистецькому арсеналі влаштують виставку «Енциклопедія архітектури України» від аріхтекторів Олексія Бикова, Олександра Бурлаки та Євгенії Губкіної.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button