Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Marvin Meyer / unpslash

Уряд Фінляндії 7 січня 2020 року повідомив, що в його програмі не було згадки про скорочений робочий тиждень.

У відповідь на це The Guardian вирішив нагадати новій очільниці фінського уряду Санна Марін про її пропозицію впровадження чотириденного робочого тижня і шестигодинного робочого дня. Це було ще у серпні 2019 року, коли вона обіймала посаду міністра транспорту і комунікації.

Видання навело докази, що скорочення тривалості робочого тижня підвищує продуктивність праці: коли японська компанія Microsoft випробувала чотириденний тиждень, продуктивність праці збільшилася приблизно на 40%.

Крім того, компанія з Мельбурна виявила, що шестигодинний робочий день змусив працівників усунути непродуктивну діяльність на кшталт надсилання безглуздих електронних листів, надміру довгих зустрічей та «зависання» в інтернеті. Деякі британські компанії, як от Elektra Lighting, Think Productive та Lexals Portcullis успішно перейшли на чотириденний тиждень.

Опитування Британського конгресу тред-юніонів (TUC) показало, що 45% працівників бажають мати чотириденний тиждень. Згідно з дослідженням бізнес-школи Henley, 77% працівників вважають, що чотириденний тиждень покращує якість життя. Коли місто Гетеберг у Швеції запровадило шестигодинний день для деяких медсестер, вони  «стали здоровішими, щасливішими та енергійнішими».

Ба більше, скорочення робочого часу може викликати значне скорочення викидів вуглецю, адже працівники використовуватимуть менше ресурсів на роботі та матимуть більше часу на приготування їжі, тобто замовлятимуть менше продуктів, які доставляються у пластиковій тарі.

При цьому директори компанії вважають, що коротший робочий тиждень ускладнить обслуговування клієнтів і зробить усі процеси технічно складнішими.

Цікаво, що коли робочий час у Британії скоротили з 54 годин на тиждень до 48 годин на тиждень у 1919 році, це не вплинуло на продуктивність та конкурентоспроможність.

Нагадаємо, нещодавно прем’єрка Фінляндії стала наймолодшою головою уряду в світі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button