Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23264 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: 42 North, Unsplash

Кішки на вільному вигулі завдають значної шкоди біорізноманіттю, тож європейське законодавство має заборонити власникам випускати їх із квартири, стверджують нідерландські вчені з університету Тілбурга у дослідженні, оприлюдненому в Journal of Environmental Law.

Трапляється, що кішка приносить додому мишу або пташку, але це лише частина її здобичі. Саме через полювання котів у світі зникли принаймні два види рептилій, 21 вид ссавців та 40 видів птахів – це 26% від усіх зниклих видів у цих групах.

Про шкоду, яку кішки завдають довкіллю, казали ще століття тому, але саме в останні 15 років дослідники почали приділяти цій темі більше уваги, виявивши, що Felis catus (домашня кішка) є «одним із найпоширеніших та найагресивніших хижаків у світі».

Фото: Diyana Qua, Unsplash

Завдяки людям кішки розповсюдилися практично по всій планеті, – це значить, що у більшості місць світу вони є інвазивним видом, не властивим даній території. Опиняючись на волі, вони вбивають птахів та інших дрібних тварин, порушуючи природний баланс екосистеми.

При цьому люди забезпечують кішкам прихисток, їжу та лікування. Це означає, що кішки мають штучну перевагу над іншими дикими видами, які існують в умовах обмежених ресурсів їжі, хвороб та внутрішньовидової конкуренції. Саме тому популяція котів є в рази більшою, ніж мала би бути для хижака такого розміру.

Наразі через кішок під загрозою зникнення перебувають щонайменше 367 видів. Кішки входять у трійку інвазивних видів, які загрожують найбільшій кількості видів тварин.

В Австралії домашні коти вбивають в середньому 377 мільйонів птахів і 649 мільйонів рептилій щороку. У США щороку кішки винищують до 300 мільйонів амфібій, до 800 мільйонів рептилій, до чотирьох мільярдів птахів та до 22 мільярдів ссавців. Це більше, ніж від інших причин разом узятих – отрути, пестицидів, зіткнень з автомобілями тощо.

У Великій Британії домашні коти принесли додому 57 мільйонів ссавців та 27 мільйонів птахів лише протягом п’яти місяців спостережень. Це значить, що реальний обсяг їхньої здобичі в кілька разів більший.

Фото: Marko Blažević, Unsplash

Близько 50-80% домашніх кішок мають можливість виходити з дому без нагляду. Вигул кішок можна зробити безпечнішим, вішаючи їм на шию дзвіночки. Але навіть не вбиваючи, кіт шкодить довкіллю – наприклад, частина птахів не оселиться там, де постійно гуляють кішки.

Наразі вільний вигул котів ніяк не регулюється законодавством Євросоюзу. Вчені вимагають заборонити власникам кішок випускати їх із дому, а також вжити заходів із відлову безпритульних і диких котів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button