Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23263 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: zpf.company

На Зміївській паперовій фабриці, Харківська область, збудували енергетичну установку, яка вироблятиме електроенергію з лушпиння соняшника. Про це повідомив гендиректор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

На фабриці виготовляють папір з вторсировини. Наразі підприємство відвантажує близько 1000 тонн паперу на місяць з використаної упаковки «тетрапак» з-під соків та молока. Обладнання та технологія, яку допомогла розробити власне шведська компанія Tetra Pak, дозволяє відокремлювати в упаковці папір від пластику.

Фото: zpf.company

Однак виробництво потребує багато енергії. Щомісяця фабрика спалювала 200 тисяч кубометрів газу – цього вистачило б на опалення 100 тисяч квартир.

Саме тому збудували установку, яка використовуватиме відходи розташованого поруч заводу, який віджимає соняшникову олію. 15 січня здійснили тестовий запуск.

«Є інженерні недоліки, але це все виправимо. Головне, що теоретичні розрахунки правильні. Наша мета виробляти папір, зберегаючи довкілля, без вирубки лісів, без газу – реальна», – підсумував Круглов.

Видавництво «Ранок» друкує понад 60% книг на папері з вторсировини, що його виготовляють на Зміївській фабриці. Завдяки фабриці Харківська область збирає до 15% використаних упаковок.

Енциклопедію «Подорож до дивовижного світу тварин» було надруковано на папері з вторсировини

Аби папір із відходів відповідав стандартам, згідно з якими білість паперу має перевищувати 70%, для відбілювання використовують технологію без використання хлору і діоксиду титану.

«Ми розробили спеціальний книжковий пухкий папір – bookpaper. Надруковані на ньому книжки менше важать і мають більш презентабельний вигляд. Нещодавно на такому папері “Ранок” випустив дитячу енциклопедію “Подорож до дивовижного світу тварин” Анни Клейборн і Брендана Кірні. Наразі ми вже маємо контракти з Польщею, Німеччиною, Австрією на постачання цього паперу», – розповідав Круглов газеті Сьогодні.

Виготовлений з вторсировини папір має білість 88%. Круглов зазначив, що в Україні, на жаль, споживач надає перевагу яскраво-білому паперу з білістю 100%. На його думку, читати книги на надто відбіленому папері некомфортно, він ріже очі.

Тільки за грудень Зміївська паперова фабрика, що входить до корпорації «Ранок», переробила більше, ніж 400 тонн використаної упаковки Тетра Пак. Більша частина цього паперу пішла на друк книжок.А ви сортуєте?

Опубліковано Viktor Kruglov Пʼятниця, 17 січня 2020 р.

Основна лінійка видавництва «Ранок» – дитяча, навчальна і методична література.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button