Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мешканці Позняків. Фото: Евгения Аратовская

На вулицях Києва знову смог. Користувачі соцмереж із різних районів Києва скаржаться на погану видимість і неприємний запах повітря.

Через вологу і безвітряну погоду в столиці у місцях скупчення автомобілів виросла концентрація шкідливих речовин. Згідно з даними ЦГО ім. Б. Срезневського за 16 січня, зафіксовано перевищення середньодобових концентрацій забруднюючих речовин діоксиду азоту та діоксиду сірки в на Бессарабській площі, Деміївській площі, бульварі Лесі Українки.

Олег Рубан, начальник головного управління Держспоживслужби України в місті Києві, розповів, що «в місцях великої концентрації транспорту утворюється фотохімічний смог», пише Cегодня. Протягом доби зазвичай відбувається три сплески забрудненості повітря – з 8:00 до 9:00, вдень з 14:00 до 16:00 і ввечері з 20:00 до 21:00 години,

Київ. Вул. Славгородська. 17 січня. Фото: Алексей Кот

Після численних постів і тегів КМДА у Facebook, міська влада зреагувала на погіршення якості повітря. В КМДА порадили «мінімізувати використання приватного транспорту» і більше користуватися громадським, «уникати прогулянок біля автомобільних магістралей, проводити вологе прибирання та збільшити кількість споживання води».

Багато міст на півдні Європи потерпають від смогу через тривалий період сонячної і безвітряної погоди. Разом з тим, наприклад, у більшості італійських міст включно зі столицею, Римом, аби запобігти подальшому забрудненню повітря, тимчасово заборонили дизельні авто, розповідає BBC.

Обмеження діятимуть три дні, і, за попередніми підрахунками, стосуватимуться близько мільйона авто.

У Боснії і Герцеговині люди у масках та протигазах вийшли на вулиці, вимагаючи від уряду зменшити забруднення повітря.

У Боснії і Герцеговині люди протестують, вимагаючи від уряду зменшити забрудення повітря. Фото: REUTERS / BBC

У Сараєві (Боснія і Герцоговина) уряд зібрався на термінове засідання, щоб обговорити способи покращення якості повітря. Влада обмежила кількість авто на дорогах. На час вихідних оголосила  «надзвичайний стан» через стан повітря.

Уряд Сербії також зібрав термінове засідання. Людям, особливо тим, хто має проблеми з органами дихання, радять не виходити з дому.

Сербська прем’єрка Ана Брнабич заявила, що уряд запровадить суворіший контроль дизельних двигунів, вимагатиме заміни фільтрів на ТЕС, а також започаткує державну програму, за якою висаджуватимуть більше дерев.

Нагадаємо, що у Барселоні заборонили в’їзд «старих» автівок до міста та передмістя (автомобілям з бензиновим двигуном, купленим до 2000 року, та автівкам на дизелі, старшим 2006 року). Таким чином, упродовж чотирьох років міська влада сподівається зробити повітря на 20% чистішим. У 2018 році автомобілістам обмежили в’їзд до центру Мадрида (після цього за рік рівень діоксиду азоту (NO²) знизився на 48%). А повітря у центрі Лондона стало чистішим на 30% завдяки платному в’їзду автівок: власники легкових автомобілів, які не відповідають стандартам, повинні сплачувати за в’їзд до центру 12,50 фунтів стерлінгів.

Читайте також: Міленіали розповідають, чому носять в місті маски для очищення повітря

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button