Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23420 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Wikimapia

У 2018 році підвал дореволюційного будинку на Великій Житомирській, 21, почали реконструювати під ресторан.

Місцеві мешканці стверджують, що увесь цей час роботи велися без проєкту і попереднього обстеження будівлі — і, відтак, супроводжувалися численними порушеннями будівельних норм. Вони кажуть, що це наражає на небезпеку всіх жителів будинку, який вже почав руйнуватися.

Про це написала художниця Євгенія Белорусець, яка також проживає тут.

«Вони вивозили з підвалу землю вантажівками, зносили несучі стіни, всі сусіди, і я в тому числі, бачили нові тріщини на фасаді будинку та у квартирах».

За словами мешканки, це будівництво мало зупинитися ще у травні минулого року, коли його окремим приписом заборонив київський Департамент архітектурно-будівельного контролю.

Зокрема, у тому документі (фотокопія є у розпорядженні редакції) було підтверджено, що реконструкція проходила «без належно затвердженого проєкту», а підвал «заглиблювали» взагалі без жодних розрахунків.

Фрагмент листа від Департаменту архітектурно-будівельного контролю міста Києва, датованого 2 січня 2020 року.

Втім, як пише Белорусець, цей припис не завадив власникам підвалу продовжувати роботи. Більше того, вони стали погрожувати «серйозними проблемами» найбільш невдоволеним мешканцям.

«На цьому тижні з моєю сусідкою Світланою Яремчук… вийшов на зв’язок такий собі Володимир Рогов, який представляється “коучем та психологом”, а також спеціалістом з перемовин… Він намагався пояснити, що наявність дозвільних документів не має значення і ресторан все одно буде збудовано».

Згодом про «складні перемовини щодо ресторану» на своїй сторінці у Facebook написав і сам Рогов.

За його словами, до нього звернувся за допомогою один з учнів, який придбав «вологий, смердючий та страшний підвал», щоб облаштувати в ньому ресторан. Але проти «інвестицій та робочих місць» нібито стала воювати одна з жительок будинку, насилаючи на власника перевірки та поліцію — і не бажаючи йти при цьому на компроміси.

Втім, під час перемовин Рогова із цією мешканкою (запис зустрічі є в розпорядженні редакції) стало зрозуміло, що непримиренну позицію зайняли і замовники будівництва.

«Це — приватна власність, і від своїх намірів вони (власники – ред.) не відступлять, — наполягав перемовник. — Вони хочуть відкрити тут гарний заклад і це точно зроблять. Ми ж з вами можемо спрівпрацювати або воювати. Якщо будемо воювати — ви програєте, почнуться проблеми, адже у вас є слабкі місця — наприклад, ваші автівки тут у дворі…»

Пізніше до обговорення ситуації підключився Максим Бахматов, радник міського голови, який пообіцяв, що КМДА якнайскоріше перевірить законність цього будівництва. Це підтвердив й заступник міського голови В’ячеслав Непоп, який анонсував перевірку вже з цього понеділка.

Але, як стверджують мешканці, жодної комісії у будинку наразі не було. Натомість Рогов оприлюднив документ, з якого випливає, що чиновники Департаменту архітектурно-будівельного контролю побували у підвалі ще минулої п’ятниці (в день, коли був опублікований пост Белорусець) — і цього разу не знайшли тут жодних порушень законодавства.

Наразі мешканці збираються перевіряти реальність цієї перевірки за допомогою камер, а Бахматов запевнив, що з’ясує це питання в самому департаменті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button