Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23606 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кадр із фільму «Ціна правди» (Obywatel Jones) Аґнешки Голланд. Гарета Джонса зіграв Джеймс Нортон

Постійна комісія Київради підтримала нові назви низки вулиць. Тепер перейменування мають розглянути на засіданні Київради.

Провулок у Шевченківському районі, який зараз позначено як Проєктний 13120, хочуть назвати на честь британського журналіста Гарета Джонса. Він був першим, хто публічно заявив про Голодомор 1932-1933 років в Україні. Торік про нього вийшов фільм «Громадянин Джонс» (в українському прокаті «Ціна правди») польської режисерки Аґнешки Голланд.

Планують перейменувати 12 вулиць і один парк:

1) вулицю Олександра Бойченка (Північно-Броварський масив) – на вулицю Анатолія Солов’яненка. Бойченко був радянським українським письменником і дядьком футбольного тренера Валерія Лобановського. Солов’яненко – радянський український співак.

2) вулицю Курнатовського (Воскресенка) – на вулицю Остафія Дашкевича. Курнатовський був одним із перших російських марксистів-революціонерів, боровся проти царського режиму, помер 1912 року. Дашкевич – кошовий отаман Війська Запорізького у XVI столітті.

3) вулицю Сормовську (Дарниця) – на вулицю Ісмаїла Гаспринського. Сормов – район Нижнього Новгорода в Росії. Гаспринський був кримськотатарським просвітником кінця ХІХ століття, який заснував ідеологію пантюркізму – об’єднання всіх тюркомовних народів.

4) вулицю Пожарського (Соцмісто) – на вулицю Дмитра Багалія. Мінін і Пожарський були організаторами ополчення поти поляків у Московському царстві XVII столітті, в Росії вважються національними героями. Багалій – український історик ХІХ-ХХ століть.

5) вулицю Мініна (Соцмісто) – на вулицю Олександра Лазаревського. Лазаревський – український історик ХІХ століття, редактор журналу «Кіевская старина».

6) вулицю Московську (Жуляни) – на вулицю Григорія Гуляницького. Гуляницький був українським військовим діячем XVII століття.

7) вулицю Костюка (Святошинський район) – на вулицю Професора Ейхельмана. Трохим Костюк був одни із керівників оборони Києва під час Другої світової війни, загинув у 1941 році. Ейхельман – вчений-правознавець, професор, розробляв Конституцію УНР.

8) вулицю Молодогвардійську (Чоколівка) – на вулицю Володимира Сікевича. Чинну назву дали у 1955 році на честь підпільної організації «Молода гвардія», яка діяла під час Другої світової війни у Краснодоні Луганської області. Сікевич – генерал-хорунжий армії УНР.

9) вулицю Цулукідзе (Нивки) – на вулицю Наталі Забіли. Олександр Цулукідзе був грузинським революціонером, який помер у 1905 році. Забіла – українська письменниця та поетеса ХХ століття.

10) вулицю Павленка (Біличі) – на вулицю Христини Сушко. Павленко був секретарем сільради в Біличах за часів СРСР. Сушко була єдиною жінкою-старшиною в армії УНР.

11) провулок Павленка (там само) – на провулок Мовчунівський.

12) вулицю Петра Заломова (Олександрівська слобідка) – на вулицю Феофіла Яновського. Заломов був новогородським слюсарем, якого Максим Горький взяв як прототип головного героя роману «Мати». Яновський – український лікар ХІХ-ХХ століть, заснував першу в Києві лабораторію для бактеріологічної діагностики туберкульозу.

13) Парк Миколи Островського (російський письменник) біля Солом’янської площі пропонують назвати на честь поета першої половини ХХ століття Миколи Зерова.

Пресслужба Київради зазначає, що навесні 2019 року протягом місяця тривало громадське обговорення перейменувань. Нові назви підтримали понад 100 осіб, лише двоє проголосували проти.

Нагадаємо, у грудні 2019 року апеляційний суд визнав законним перейменування проспектів Московський та Ватутіна на Степана Бандери та Романа Шухевича.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button