Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: pixabay

Дмитро Дубілет, міністр Кабінету міністрів, опублікував результати оцінки чисельності населення України.

Над оцінкою Кабінет міністрів разом з Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, Державною службою статистики та іншими установами працювали близько трьох місяців.

За словами Дубілета, «для держави ця робота не коштувала жодних додаткових грошей».

При цьому перепис населення обійшовся би майже у три з половиною млрд грн (бюджет, закладений на 2020 рік), а підсумки перепису уряд отримав би у першому кварталі 2021 року.

Для оцінки чисельності населення використовували три методи, які дали схожий  результат з похибкою у 2.86%. За словами Дубілета, традиційний перепис населення дає аналогічну, якщо не більшу, похибку.

На жаль, оцінка не враховує населення на окупованих територіях, але, як сказав Дубілет, це  «не означає, що ми забули про наших громадян, що залишилися на цих територіях».

Перший комбінований метод передбачав використання даних мобільних операторів, соцопитувань і реєстрів. Кабмін уклав угоду з мобільними операторами та отримав доступ до анонімної інформації про загальну кількість абонентів на території (виключаючи тих, хто за два місяці був онлайн менше ніж місяць, а також модемні пристрої).

Після цього у ході соціологічного дослідження встановили, скільки мобільних припадає на кожну вікову групу в різних районах ( адже в багатьох громадян може бути більше одного телефона, а в декого його взагалі немає). Ці дані доповнили реєстрами юних та літніх українців (оскільки вони мало користуються мобільними).

Для другого комбінованого методу використали дані пенсійного фонду про кількість пенсіонерів та екстраполювали їх через статево-вікову структуру. Соціологи називають такий графік «ялинкою». Міністр Дубілет наголошує, що «ялинки» даних Держстату та даних державних реєстрів майже повністю збігалися.

Для аналізу даних третім реєстровим методом використали знеособлені дані з державного реєстру фізосіб (включаючи тих, хто відмовився від ІПН). Потім виключили людей за ознакою отримання будь-якого доходу, пенсій, соціальних виплат, субсидій, а також доповнили оформленням закордонних паспортів. Після цього врахували дані з народжуваності / смертності, а також еміграції / імміграції.

Отже, станом на 1 грудня 2019 року населення України становить 37.29 млн людей. При цьому 3.7 млн ​​людей живе в Києві.

16 з половиною мільйонів (44,1%) є населенням основного працездатного віку (25-54 роки), п’ять мільйонів (14,1%) –  зрілого працездатного віку (55-64 роки), три з половиною мільйони (9,6 %) – раннього працездатного віку (15-24 роки), трохи менше шести мільйонів дітей до 14 років (15,4%) і шість з лишком мільйонів літніх людей після 65 років (16,8%).

Якщо говорити про розподіл за статтю, то наразі в Україні 20.01 млн жінок і 17.28 млн чоловіків.

Із дослідження також можна дізнатися про співвідношення кількості жінок та чоловіків у кожній з областей.

Дмитро Дубілет сказав, що остаточного рішення  про перепис населення ще немає.

«Протягом 1-2 років ми приведемо до ладу наші електронні реєстри, і з цього моменту зможемо щодня отримувати точні дані про населення. Будь-яку іншу інформацію, якщо вона необхідна, потрібно отримувати не через перепис, а окремими дослідженнями, які обійдуться державі набагато дешевше», – пояснив міністр.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button