Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Скрін випуску Bihus.info – інтерв’ю Юрія Курбаля

Bihus.info опублікувало нові подробиці можливого корупційного скандалу, героями якого є голова дирекції будівництва «Київпастрансу» Юрій Курбаль та його дядько Віктор Рафальський.

Тепер вони пов’язані з ремонтом трамвайного маршруту на Борщагівці від вулиці Гната Юри до Кисневого заводу, що тривали весь 2019 рік.

Будівництвом займалось підприємство «Спецавтоматика», що з’явилось на ринку на початку 2019 року. До цього підприємство займалось встановленням протипожежних сигналізацій. Від отримання фірмою нової ліцензії на будівництво до виграшу тендеру «Київпастрансу» на 17 млн грн пройшло 5 днів. Цю фірму так само пов’язують з дядьком Курбаля – Віктором Рафальським. 

Роботи виконані неякісно, стверджують журналісти. Окрім видимих дефектів на кшталт поганих зварочних робіт, погану якість видає гучний скрегіт трамвайних коліс. А за сучасними стандартами, міські трамваї мають пересуватися містом безшумно.

Знаючи про проблему надмірного шуму від колій, нові державні будівельні норми зобов’язали підрядників встановлювати гумові прокладки на рейкових скріпленнях, що могли б поглинати вібрацію рейки, коли по ній рухається трамвай. Тим паче, поряд з житловими будинками.

Скрін випуску Bihus.info – в руках журналістки гумові прокладки, що мають встановлюватися під рейки

Так, замість гумової прокладки, які мають гасити шум та вібрації, «Спецавтоматика» закуповує пластикові дошки. При цьому витрачає на одну 4500 грн. При тому, що у 2017 році вартість однієї проклаки становила близько 1800 грн/шт, а на початку 2019 ціна виросла до близько 2800 грн/шт. До того ж підприємство закуповує деталі не напряму у фірми-виробника, а через фірму-одноденку, яка є посередником. 

На питання журналістів у «Київпастрансі» відмовляються відповідати «до закінчення будівництва маршруту».

У 2018 році Bihus.info вже робили матеріал про  Курбаля та Рафальського, де показали, що 12 з 13 тендерів КП на проєктування гібридного легкорейкового транспорту (напівтрамваю, напівпотягу) на Троєщину, загальною вартістю 70 млн грн виграє архітектурно-реставраційне підприємство «Софія», що швидко змінило профіль: з електро-монтажних робіт на будівництво. Начальником «Софії» є дядько Курбаля – Віктор Рафальський.

Справою зацікавилась національна поліція, відкрила кримінальне провадження за зловживання службовим положенням. Але розслідування не було завершено.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button