Мало овочів, багато цукру: 25% шкільних меню не відповідають нормам (фото)
Батьки скаржаться на те, що навіть за новою системою деякі їдальні пропонують дітям несмачну їжу.
Батьки скаржаться на те, що навіть за новою системою деякі їдальні пропонують дітям несмачну їжу.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 120 днів. За цей час ми опублікували 24975 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
У 25% шкільних меню порушено норми харчування. Такого висновку дійшла Держпродспоживслужба, проглянувши за минулий рік тисячі примірників меню.
Дітям дають недостатньо молока, масла, сметани, сиру, яєць, фруктів, соків, овочів, риби та м’яса. Зокрема, норму з основних продуктів тваринного походження забезпечують лише на 40-60%.
Калорійність забезпечують переважно за рахунок продуктів з високим вмістом вуглеводів – це цукор, крупи, макарони та олія.
З початку минулого року в Києві почали впроваджувати нову систему харчування за принципом «шведського столу» за рецептами шеф-кухаря Євгена Клопотенка. У КМДА повідомляють, що вже половина київських шкіл перейшла на нову систему.
Водночас батьки учнів скаржаться на те, що навіть за новою системою деякі їдальні пропонують дітям несмачну їжу.
«Нас обслуговує “Понтем”. Із початку цього року знов почали давати вівсянку, яка уся пішла у смітник. І мультипрофиль передбачає отакий вибір: рис чи рис, капуста чи капуста, буряк чи буряк. Ніякого сиру чи фруктів зараз», – пише Оксана Дмитровська.
У рецептурному збірнику Клопотенка є інструкції, як смачно приготувати прості продукти, зокрема не розварювати овочі та макарони. Судячи з фото, не всім шкільним кухарям це вдається.
У КМДА запевняють, що якість харчування у школах, де запроваджено мультипрофільне харчування, мають контролювати бракеражні комісії. До їхнього складу входять співробітники школи, медична сестра та батьки. Усі вони мають доступ до кухні.
У разі, якщо діти повертають більше половини страви, управління освіти зобов’язане не оплачувати послугу. За неякісне харчування компанія, яка годує дітей, може бути оштрафована на 20% від суми договору.
В інтерв’ю НВ Клопотенко визнавав, що в деяких школах ідею не вдається повністю реалізувати, оскільки кухарі звикли готувати за іншими рецептами.
«Іноді буває, що в меню додають три страви з цього великого збірника і кажуть: “Ми працюємо за Клопотенком”. Насправді ні, це зовсім не те», – каже він.
Водночас частині шкіл справді вдалося значно покращити харчування школярів.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті