Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23509 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Рецептурний збірник шкільних їдалень виклали на сайті cultfood.info, повідомив автор рецептів шеф-кухар Євген Клопотенко.

Кожен може завантажити збірник, в якому 110 страв – салати, перші страви, другі, десерти, соуси та напої.

«Мета нового збірника – навчити дітей їсти смачно та різноманітно… Щоб дитина приходила зі школи та казала мамі: “Давай сьогодні будемо їсти не сосиски з макаронами, як завжди, а паелью з нагетсами. Дивись, тут є рецепти”», – зазначив Клопотенко.

Він підкреслив, що автори збірки укладали її так, аби вартість шкільних обідів не зросла.

У цьому можна переконатися, проглянувши рецепти, серед яких багато досить простих страв. Наприклад, салат з огірками складається лише з огірків та соусу і спецій (сметана, майоран), а салат з капусти – з капусти, олії з орегано і м’ятою.

Кожен рецепт у збірнику супроводжується фотографією страви

У збірці чимало страв кухонь народів світу: супи мінестроне та авголемоно, кебаб, фалафель, полента, бігус, паелья, ньокі, чахохбілі, мусака тощо.

Деякі – адаптовано з використанням локальних продуктів. Наприклад, салат табуле шеф-кухар пропонує готувати з ячмінною кашею, солоними огірками, селерою, морквою та зеленим горохом (середземноморський варіант зазвичай включає булгур або кус-кус, помідори, зелень та зіру).

Страви української кухні також представлено: це полтавський борщ зі сливовим варенням, шпундра, круп’янка, товканиця.

У розділі «десерти» є рецепти бурякових панкейків, бланманже та пан де калатрава (шарлотка з хліба та молока), а серед напоїв – чай масала та імбирний лимонад.

Приготування бурякових панкейків під час тестування рецептів у київських школах. Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Кожний рецепт супроводжується детальною технологією приготування, примітками та порадами від Клопотенка. Зокрема, він пояснює, як не розварювати макарони, рис та інші продукти. Переварені овочі в супі – найбільший страх для дитини, наголошує шеф-кухар.

Клопотенко також радить у жодному разі не заміняти свіжоморожений горох на консервований, рекомендує не варити буряк, а запікати його у духовці, а також зацікавити дітей новим виглядом страв – наприклад, картопляне пюре можна зробити рожевим завдяки буряковому соку.

У грудні 2018 року збірку затвердила Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів.

Під час розробки рецептів команда проекту опитала понад 1500 школярів у Дніпровському районі Києва. У листопаді меню тестували у трьох школах – для 1150 учнів щодня протягом двох тижнів.

Грант на створення нових рецептів для харчування у школах України команді Клопотенка надала Фундація «Ашан для молоді».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button