Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Усі фото: James Furzer

Британський архітектор Джеймс Фурцер здійснив фотодослідження агресивного дизайну на прикладі лав у громадських місцях Лондона, повідомляє ArchDaily.

У британській столиці є чимало вуличних меблів, дизайн яких покликаний завадити влягтися, «відмовляючи у праві на місто тим, хто не має іншого вибору, як бути тут», зазначає видання.

Таке явище називають ворожа або захисна архітектура (hostile/defensive architecture). Це можуть бути шпилі на парканах, шипи на підвіконнях і парапетах, перегородки на лавах, незручна форма лав, спеціальне освітлення (наприклад, наркозалежному буде важко поцілити у вену в громадській вбиральні, освітленій блакитним світлом).

Читайте також: Як Київ має вирішувати проблеми бездомних та до чого тут архітектура?

Найпоширенішим проявом агресивного дизайну є лави, зокрема так звана камденьска лава, вперше встановлена у Лондоні 2012 року. Це бетонний блок із нерівною поверхнею з геоментичними ухилами, призначений лише для того, аби присісти на кілька хвилин. На камденській лаві не лише незручно лягти, але й складно проїхатися на скейтборді, немає куди засунути сміття, немає де сховати «закладку», складно наліпити або намалювати щось. Її називають «ідеальним антиоб’єктом» та «шедевром неприємного дизайну».

Камденьска лава

Символічно, що лави з ворожим дизайном розташовано також навпроти будівлі Королівських судів – Royal Courts of Justice.

Один із авторів Guardian Алекс Ендрю вважає, що така архітектура втілює підхід «чого очі не бачать, того й серцю не жаль».

Читайте також: Теорія розбитих вікон: чому насправді вона не працює?

Нагадаємо, київські волонтери вважають, що у Києві може налічуватися понад 20 тисяч безпритульних – принаймні учетверо більше за офіційні цифри.

Підвіконня під нахилом

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button