Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Gazeta Polska роздавала читачам наліпки «Зона, вільна від ЛГБТ». Фото: twitter.com/GPtygodnik

Майже 100 місцевих органів самоврядування Польщі – повітів і воєводств – оголосили себе «вільними від ЛГБТ-ідеології». Мапу цих територій станом на лютий 2020 року оприлюднено на сайті Atlas Nienawisci.

Зеленим позначено органи самоврядування, які відхилили резолюцію. Жовтим – де триває лобіювання резолюції

Історія почалася у лютому 2019 року, коли президент (аналог посади міського голови в Україні) Варшави Рафал Тшасковський заявив про намір включити інформацію про ЛГБТ у програму сексуальної освіти. Право-консервативні сили різко на це відреагували. Зокрема, лідер партії «Право і справедливість» (PiS) Ярослав Качинський назвав права ЛГБТ «імпортом», який загрожує Польщі, а краківський архієпископ – «веселковою чумою». Консервативне видання Gazeta Polska роздавала читачам наліпки «Зона, вільна від ЛГБТ».

Восени PiS проштовхнула в парламенті законопроєкт «Стоп педофілії», який фактично криміналізує сексуальну освіту, адже запроваджує кримінальне покарання за «пропагування сексуальної активності серед неповнолітніх».

Починаючи з березня 2019 року, окремі повіти та воєводства почали ухвалювати резолюцією, яка проголошувала територію «вільною від ЛГБТ-ідеології». Зараз ці зони становлять третину Польщі, концентруючись на сході – зокрема, це Свентокшиське, Підкарпатське, Малопольське та Люблінське воєводства, які вважаються історично найконсервативнішою частиною країни.

Резолюції мають суто декларативний характер, але правозахисники вважають, що такі документи небезпечні тим, що стигматизують та виключають із суспільства гомосексуальних, трансгендерних та інших людей, яких об’єднує абревіатура ЛГБТ+.

У грудні 2019 року Європарламент ухвалив резолюцію, яка засуджує проголошення «вільних від ЛГБТ» зон у Польщі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button