Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23264 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кадр із фільму «Паразити» Пон Чжун Хо

Муніципалітет Сеула, Південна Корея, планує покращити умови 1500 родин, які живуть у напівпідвальних приміщеннях, таких, як зображено у фільмі «Паразити» Пон Чжун Хо, повідомляє The Korea Herald.

На ремонт кожного з приміщень спрямують до 3,2 мільйона вон (близько 67 тисяч гривень). Зокрема, відремонтують системи опалення і вентиляції, замінять вікна, встановлять кондиціонери, вологопоглиначі та пожежну сигналізацію.

Таких напівпідвальних приміщень у Сеулі ще п’ять років тому налічувалося понад 200 тисяч. Показане у фільмі «Паразити» житло – реальність для багатьох містян із малими доходами.

BBC присвятило матеріал мешканцям такого житла. Так, у підвалі живе 31-річний О Кі Чоль. В його «квартирі» майже немає світла, перехожі заглядають у вікно, влітку чоловік потерпає від надзвичайної вологості та плісняви. Підлогу крихітної вбиральні піднято на пів метра, тому О стоїть у ній, розставивши ноги, аби не впиратися головою у стелю.

Житло О Кі Чоля. Фото: BBC

Зображена у «Паразитах» літня повінь, яка затоплює підвали, також часто відбувається в реальності. У фільмі також наголошується, що від героїв йде неприємний запах. Жителі напівпідвальних приміщень справді просотуються запахом вологості, від якого можна позбутися, лише переїхавши. Дехто намагається боротися з запахом за допомогою ароматичних паличок.

Поява таких напівпідвальних приміщень, що їх у Південній Кореї називають баньчіха (banjiha), походить із часів ескалації конфлікту з Північною Кореєю наприкінці 1960-х років. Південнокорейська влада внесла зміни у будівельні правила, зобов’язавши облаштовувати у всіх нових малоповерхових будинках підвали, які б слугували бункерами на випадок надзвичайної ситуації.

Спершу оренда таких бункерів для житла була нелегальною, та під час житлової кризи у 1980-х влада була змушена дозволити використання підвалів як житлової площі.

Хоча Південна Корея входить у топ-20 найсильніших економік світу, чимало корейців потерпають від браку доступного житла та постійного росту цін на оренду.

Цій молодій парі вдалося зробити ремонт у підвалі, який вони орендують. Фото: BBC

Фільм «Паразити» отримав чотири головні нагороди «Оскар». Причому вперше в історії кінопремії головну статуетку за «Найкращий фільм» отримала стрічка іноземною мовою.

Читайте також: Ми мешкаємо на 23 квадратних метрах – досвід життя родини у смарт-квартирі

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button