Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Проєкт названий «Повернемо воді джерельність» акцентує увагу на важливості води навколо та ризиках її забруднення. Він посів друге місце в конкурсі на реконструкції Центральної площі міста.

«Свого часу Прип’ять зуміла запобігти техногенному забрудненню Дніпра і, як наслідок, питної води для більшості українців. Славутич це реінкарнована Прип’ять, що носить альтернативну назву самого Дніпра, що досить символічно», зазначають в бюро.

Проєкт пропонує чітко розділити транзитну зону та точки інтересу на площі. завдяки відмінному покриттю та ландшафтному дизайну такі точки оформленні у вигляді умовних кіл. Тут передбачений амфітеатр для різних подій, дитяча зона, кафе, «сухий» фонтан, рекреаційна зона, місце для гри в шахи і танців.  На площі запланували також багато зелені та нових дерев: беріз, сосен, кленів та сакур.

Для того, щоб підкреслити основну ідею простору, в Dmytro Aranchii Architects пропонують збирати дощову воду з даху кафе та інших будівель. Після очищення її використовуватимуть у фонтанчиках для пиття і «сухому» фонтані на площі.

Крім того, на площі встановлять елементи, які повинні розповідати відвідувачам про проблеми води та шляхи їх вирішення. Наприклад, дві восьмиметрові інсталяції у вигляді крапель. Одна символізуватиме надмірне споживання, інша повсюдне проникнення мікропластику.

Нагадаємо, Славутицька міська рада оголосила відкритий архітектурний конкурс з реконструкції Центральної площі міста у липні 2019 року. Важливими критеріями відбору були: комфортне та функціональне середовище, незвичайний благоустрій території, використання довговічних матеріалів та багатолітніх рослин, врегулювання пішохідних і транспортних потоків.

Всього на конкурс подали вісім пропозицій. Переможницею стала архітекторка Йоріко Такаока з концепцією «10 напрямків». За словами журі, вона найбільш детально пропрацювала свою ідею, використавши в стилістиці елементи, притаманні архітектурі кожного кварталу. За проєкт Йоріко Такаока отримала премію в 30 тисяч гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button