Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Керівники низки культурних інституцій звернулися до Кабміну з приводу намірів скоротити фінансування сектору культури через пандемію коронавірусу.

Сьогодні, 25 березня, стало відомо, що Міністерство фінансів готує скорочення видатків на всі напрямки діяльності Міністерства культури в обсязі семи мільярдів гривень. Це близько половини всього цьогорічного бюджету на культуру.

Автори зверення зауважують, що культурні інституції й так найперше постраждали через кризу, адже карантин змусив скасувати виставки, концерти, кінопокази, вистави. За відсутності підтримки з боку держави йдеться не просто про зупинку розвитку культури, а про її руйнування.

«Нині виникає загроза значно серйозніша: розпад інституційної системи і втрата цілого покоління талановитих творців і менеджерів культури. Це ситуація, типологічно схожа на стан справ в Україні впродовж 1990-х років», – йдеться в заяві.

Діячі культури вважають доцільним переспрямувати видатки на культуру на поточну інституційну підтримку, а також провести консультації з головними інституціями-розпорядниками коштів.

«Необхідно зберегти робочі місця і належний безпековий стан інституцій. Для цього дуже важливо відмовитися від потенційного скорочення видатків на оплату праці, – йдеться у зверненні. – Різке припинення підтримки знецінить уже зроблені інвестиції (зокрема, співфінансування від міжнародних партнерів), спровокує декваліфікацію і втрату кадрів».

Звернення підписали виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів, директорка «Мистецького Арсеналу» Олеся Островська-Люта, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, гендиректор Центру Олександра Довженка Іван Козленко та гендиректор Українського інституту Володимир Шейко.

Нагадаємо, через Кабмін продовжив карантин в Україні до 24 квітня та запровадив режим надзвичайної ситуації.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button