Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Київраду VIII скликання на момент після виборів формували п’ять політичних сил: партія Блок Петра Порошенка «Солідарність», партія «Об’єднання „Самопоміч“», партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Українська партія «Єдність» та партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода», а також позафракційні депутати – всього 120 осіб. Які зміни відбулися у складі, як депутати Київради виконували представницьку функцію, хто з них фігурував у антикорупційних розслідуваннях чи вдавався до «гречкосійства» – проаналізував Рух ЧЕСНО

Відразу відмітили, що з-поміж 120 депутатів Київради є 15, кого виборці могли б, згідно з законом відкликати за прогули.

Цьогорічний моніторинг опозиційності в Київраді, який щороку здійснює Рух ЧЕСНО, свідчить, що негласним коаліційним партнером БПП стала партія «Єдність» Олександра Омельченка, попри те, що колишній очільник Києва критикує нинішнього. Доказом цього є підтримка «Єдністю» проєктів рішень БПП. Показники опозиційності значно знизилися, коли у 2019 році в Київраді була криза й депутати майже пів року не збиралися на сесії, з вимогою розпустити раду та переобрати мера Києва

Протягом усієї каденції БПП залишили 5 депутатів: колишній заступник Кличка Ілля Сагайдак, Олександр Пабат, Олег Петровець та Олександр Харченко. Наталія Приходько пішла до парламенту під брендом ОПЗЖ. Оскільки в раді утворилася більшість, яка підтримує міського голову, то, відповідно, депутати з фракції БПП виявляли більш зразкову відвідуваність порівняно з членами решти фракцій.

На цьогорічні вибори «УДАР» йтиме самостійно, з метою збільшити відсоток представництва партії в раді. В одному з інтерв’ю Кличко наголосив, що команда «УДАР» уже готує «масштабне оновлення команди»: «Зробимо велику презентацію. Робота вже почалась, і найближчим часом оголосимо з’їзд. Партія матиме ту саму назву».

Голова БПП у Київраді Андрій Странніков планує балотуватися на наступних виборах разом із командою Кличка.

У вересні 2018 року лідер фракції «Самопоміч» Сергій Гусовський заявив про саморозпуск партії, який підтримали 18 членів з 22-х. Депутатка Манойленко утрималася, пояснивши, що не погоджується з голосуванням за виділення в Києві землі родичам їхнього колеги Романа Марченка. Уже за кілька тижнів фракцію відновили. Наразі вона складається з трьох депутатів: Наталія Манойленко та Віктора Яцика і Надії Пестерєвої, які набули депутатських повноважень 2019 року. Манойленко є однією з лідерів напрацювання проєктів рішень: протягом 2019 року вона подала на розгляд ради 9 рішень, 6 з яких підтримала більшість депутатів.

Ті, хто відкололися від «Самопомочі», утворили депутатську групу «Київська команда», до якої увійшов й ексчлен БПП Ілля Сагайдак. Група зверталася з відкритим листом до Президента України, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради з проханням звільнити Віталія Кличка з посади очільника КМДА. Вони також ініціювали внесення до порядку денного парламенту звернення Кличка про розпуск Київради та призначення позачергових виборів депутатів міськради.

Фракція «Батьківщина» наразі складається з 14 обранців. Восени 2019 року партію добровільно залишили троє депутатів. Вони не створили окремої групи й не долучилися до вже наявних у раді груп, а залишилися позафракційними. Найгірші показники відвідуваності має Володимир Старовойт, який торік  не голосував за 86% питань. Він був відсутній на 60% засідань комісії, до якої належить, і не подав жодного проєкту рішення на розгляд ради.

Перші роки каденції нинішньої ради «Свобода» була в опозиції до столичної влади. Кількість опозиційних голосувань («проти», «утримався») перевищувала 23%, але у 2019 року ситуація змінилася. «Свобода» протягом 2019 року напрацювала найбільшу кількість проєктів рішень з-поміж фракцій і груп у Київраді – 102, кожен другий проєкт підтримували депутатами.

Найзатятішими прогульниками фракції є Богдан Бенюк, Петро Кузик та Олег Чернецький.

Серед позафракційних депутатів найвищий рівень прогульництва за результатами роботи протягом 2016-2019 років має Ваган Товмасян, що відзначився лідерською позицією в неголосуванні з-поміж 120 депутатів Київради. Він балотувався від ВО “Батьківщина”, проте восени 2019-го разом з колегами Сергієм Паладієм і Сергієм Римаренком вийшов із фракції, але окремої групи вони не створили.

Вся інфографіка: Рух ЧЕСНО.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button