Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У світі зафіксовано дефіцит тестів на коронавірус, тож більшість країн намагаються власноруч виготовити ці тест-системи. Але українська установа, де розробляли такі тести, Інститут молекулярної біології і генетики Академії наук (ІМБіГ), відправила своїх працівників у неоплачувану відпустку. LIGA.net розбиралися. як це сталося.

Створювати вітчизняні тест-систем для діагностики коронавірусу 2019-nCoV вчені ІМБіГу почали ще наприкінці січня 2020 року за дорученням секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данілова.

13 березня в указі, виданому президентом, з’явився пункт «невідкладного фінансування виготовлення Інститутом молекулярної біології і генетики Національної академії наук України не менш ніж 200 000 тестів для ПЛР-діагностики COVID-19». Фінансування на виготовлення тестів ІМБіГ тоді не отримав.

20 березня повідомили, що в ІМБіГ тест-систему таки розробили. Це готовий до використання набір для кількісної полімеразної реакції (ПЛР). Точність ПЛР-тестувань складає 98%, наразі це золотий стандарт лабораторної діагностики. Ця тест-система не підпадає під патентну охорону закордонних тест-систем і пройшла реєстрацію в Україні.

ІМБіГ розробив зразки тест-систем за свої кошти, використовуючи доступні реактиви. Але для продовження роботи і діагностики, зокрема, згідно указу президента, потрібне додаткове фінансування.

«Експериментальні зразки (тест-систем – ред.) передали Центру громадського здоров’я МОЗ. Там перевірили на зразках людей, які були заражені вірусом (для перевірки використовували зразки, взяті в людей, заражених вірусом – Ред.), в порівнянні з існуючими німецькими діагностиками, відправили до Лондона, і підтвердили, що так – тест доброї якості, він працює», – зазначив Сергій Комісаренко, голова робочої групи з проблем поширення коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні.

У Центрі громадського здоров’я кажуть, що їхня референс-лабораторія не отримувала ці системи на аналіз і не має повноважень її валідувати. Директор Інституту молекулярної біології та генетики (ІМБіГ) Михайло Тукало відмовився коментувати випробування тест-систем.

Фото: pixabay

У соцмережах вчені ІМБіГу пояснили, що їх відправляють у відпустки через недофінансування. Директор Інституту Михайло Тукало повідомив, що наукові співробітники наразі мають вибір: працювати неповний тиждень, або подавати заяви на відпустку за власний рахунок на певний термін. На початку року, доки невідомо які дослідження отримали гранти чи фінансування, на повну зарплатню бюджетного фінансування не вистачає.

Академія наук таки отримала 350 000 гривень на закупівлю реактивів для виробництва тест-систем. Юрій Полюхович стверджує, що ІМБіГ може «менш ніж за тиждень зробити набори на 10 тис вимірювань, а за 10-12 днів – на 50 тис».

Головне, що для цього потрібно – кошти.

Перше фото: ThisIsEngineering / pexels

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button