Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23520 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ритуальна служба СКП «Київський крематорій» у лютому оголосила тендер на ремонт ритуального корпусу та підземної галереї міського крематорію на Байковій горі в Києві. На роботи планується виділити 62,2 мільйони гривень. Пропозиції прийматимуться до третього квітня.

Реалізація усіх робіт запланована до 30 листопада 2022 року.

У Фонді збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельниченка непокояться, що ремонт може спотворити чи повністю знищити будівлю Залів прощання – наймасштабнішого проєкту, над яким працювали архітектори.

Автори Парку Пам’яті (Зали прощання та Стіна Пам’яті) на території Байкового цвинтаря — Ада Рибачук та Володимир Мельниченко. Барельєфи на Стіні Пам’яті загальною протяжністю у 200 метрів створювали 13 років. У 1982 році за рішенням компартії стіну було залито бетоном. Неодноразові спроби знищити або спотворити будівлю Залів прощання — так званого ритуального корпусу київського крематорію — відбувалися як за радянських часів, так й у період незалежності.

Сьогодні київська громада обговорює та збирає кошт на відновлення фрагменту Стіни Пам’яті – нагадаємо, невелика частина була відновлена й презентована у рамках фестивалю Kyiv Art Week у 2018 році. Відповідно, звістка про капітальний ремонт Залів прощання викликає в суспільстві тривогу та занепокоєння.

У відкритому листі, оприлюдненому Фондом збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельниченка, кияни вимагають:

  • Не допустити реконструкції чи спотворення будівлі Залів прощання в ході капітального ремонту.
  • Створити громадську наглядову раду, яка контролюватиме недоторканість унікальних рис будівлі Залів прощання та навколишнього ландшафту.
  • Запросити для консультацій та включити в наглядову раду автора архітектурного об’єкту, про який йдеться — Володимира Мельниченка.

Фото: Хмарочос

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button