Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Експерт з питань стійкості міста Майкл Берковіц ділиться думками про те, що міста можуть стати більш соціально та економічно стійкими після закінчення коронавірусної кризи.

Берковіц співпрацював з різними органами місцевого самоврядування по всьому світу, що займались усуненням наслідків після ураганів, посухи, землетрусів, терактів, масових розстрілів, спалахів хвороб та інших соціальних потрясінь.

«Головне — подумати про зв’язок, — каже Берковіц. — Яким чином одна конкретна інтервенція може досягти успіху у зміцненні міста у багатьох різних районах?»

Що таке стійкість міст та як її досягти?

Стійкість міста відображає його потенціал виживання та здатність відтворюватися в умовах будь-якого соціального лиха. Складових такого потенціалу багато. Зокрема, сюди входять:

  • розвинена інфраструктура, яка сприяє мобільності та стійкому транспортуванню
  • згуртованість громади, де сусіди приглядають один за одним
  • всебічно розвинута економіка з потужною базою та різноманіттям робочих місць для середнього класу
  • структуроване управління з кількома зацікавленими сторонами, що разом приймають рішення, враховуючи інтереси багатьох.

Все це допомагає громадам подолати будь-яку наступну кризу.

У статті Майкла Кінемана для New York Times говориться про те, що пандемія є антиміським явищем, тому що вона руйнує найбільш цінне в містах: щільність соціальних зв’язків.

На думку Берковіца, наразі ми потребуємо дуже конкретних речей: моніторингу сфери охорони здоров’я та збільшення тестувань. Зараз дуже важлива здатність впроваджувати інновації, виробляти методи терапії  (вакцини та противірусні засоби) та дотримуватися рекомендацій із захисту.

Згодом людство розірве ланцюг передачі інфекції, після чого почне підраховувати збитки. І вже тоді зможе оцінити переваги більш стійких міст. Адже зараз ще зарано робити висновки.

«Хоча декілька тижнів перебування вдома й відчувається як вічність, але зараз ми все ще знаходимось на верхівці айсберга. Ми побачимо, які громади будуть більш-менш стійкими впродовж наступних місяців та років».

Найкращим рішенням для вирішення екологічної кризи Берковіц називає інвестиції у розвиток швидкісної залізниці. Це також стимулювало б авіагалузь до зменшення вуглецевого сліду.

Щодо громадського сектору, то через відсутність подібного досвіду надзвичайних ситуацій із громадським здоров’ям, між людьми, що переживають подібні речі, може виникати дивовижний зв’язок. Соціолог Енріко Курантеллі виявив, що в катастрофах і одразу після них з’являється «дух громади». В таких ситуаціях, гуртуючись, люди схільні більше допомагати один одному. І це відчуття, яке ми переживемо разом, є дуже важливим.

Усі фото: Daria Shevtsova.

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button