Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Британії невідомі почали підпалювати вишки операторів зв’язку: за інформацією BBC, минулого тижня підпали фіксували в Ліверпулі, Ейгбурзі, Бірмінгемі та містечку Меллінг поруч з містом Сефтон, Мерсісайд.

Не все обладнання, знищене через підпали, пов’язане з мобільним зв’язком. Так, британський оператор ЕЕ повідомив The Verge, що в Бірмінгемі горіла вишка, що надавала інші стандарти зв’язку.

Палаюча вишка 5G зв’язку. Скрін з відео, the Verge

Причиною підпалів називають поширення в соцмережах конспірологічних теорій. Їхні автори стверджують, що існує певний зв’язок між розгортанням мережі мобільного зв’язку 5G та пандемією нового коронавіруса. А саме: коронавірус з’явився в китайському місті Ухань, де на початку року почали розгортати мережу 5G, тож мобільний інтернет нового покоління нібито сприяє поширенню нового коронавіруса.

Прихильники цієї теорії вірять, що електромагнітне випромінювання вишок пригнічує імунну систему людини, допомагаючи вірусам проникати в організм.

Офіційне спростування цього фейку розмістило Міністерство культури, ЗМІ і спорту (DCMS) Великобританії в Twitter, додавши посилання на офіційні джерела і розбір дезінформації від незалежної організації Full Fact, яка займається фактчекінгом. На даний момент дійсно не існує науково обґрунтованого зв’язку між поширенням нового коронавірусу (або будь-якого іншого вірусу) з діяльністю мереж мобільних операторів, в тому числі 5G.

The Verge зазначають, що за поширенням цього фейку може стояти уряд Росії. Минулорічний звіт New York Times містить дані про використання дезінформації в російських кампаніях щодо здоров’я і 5G. Так, видання RT America, російська телевізійна мережа, що фінансується урядом, більше року тому випустила репортаж, в якому журналіст RT заявив, що 5G «може вас вбити».

Фото: Mikhail Pochuyev\TASS via Getty Images.

Читайте також: Facebook протидіятиме фейковим новинам разом із VoxCheck і СтопФейк.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button