Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Українська Природоохоронна Група (UNCG) наполягає на тому, що проєкт нового Генплану Києва подає існуючі заповідні території Києва не в дійсному, а в урізаному вигляді, та спростовує звинувачення Інституту Генплану.

Днями UNCG заявила, що у схемах Генплану не вистачає 9000 гектарів вже наявних заповідних територій.

Зокрема, документ передбачає створення заказника «Жуків острів» на площі 361 гектара, в той час як цей заказник вже існує з 1999 року, при чому на значно більшій площі – 1630 гектарів. Так само парк «Пуща Водиця», який Генплан пропонує створити на 10,7 гектара, існує з 1972 року, займаючи площу у 360 гектара. Також пропонується створити заказник «Острови Ольжин та Козачий» на площі 470 гектарів – він теж існує з 1999 року.

Інститут Генплану назвав ці заяви «відвертими наклепами». Запевняють, що проєкт передбачає навпаки розширення територій природно-заповідного фонду за рахунок нових територій загальною площею 1077 гектарів. Зараз загальна площа заповідників складає майже 18,2 тисячі гектарів, що становить 22% від загальної площі Києва.

Повідомляється, що площу заказників у проєкті визначали відповідно до вихідних даних, наданих Департаментом екомережі та природно-заповідного фонду Міністерства екології та природних ресурсів та Управління екології та природних ресурсів КМДА.

Зокрема, Інститут Генплану наголошує, що за рішенням Київради від 1999 року, площа «Жукова острова» складає 361 гектар.

У відповідь в UNCG заперечують: у рішенні Київради взагалі не зазначено площу заказника «Жуків острів», так само як і інших 14 об’єктів природно-заповідного фонду, створених цим же рішенням.

Натомість площі та межі заказника вказано в науковому обґрунтуванні, на основі якого Київрада ухвалює рішення, і ці документи зберігаються у Департаменті заповідної справи Мінекоенерго.

Площа заказника при створенні склала 1630 гектарів, від північної околиці острова Жуків до південної межі Києва. В різний час площа заказника трактувалась як 630, 1630 і 1794,6 гектарів (остання цифра зазначена в чинному наразі Генплані). Скани документів та докладні пояснення цим розбіжностям екологи опублікували на своєму сайті.

«Ми переконані в обґрунтованості наших тривог: природно-заповідний фонд Києва має більшу площу й іншу конфігурацію, ніж його зображає графіка проєкту нового Генплану», – наголошують в UNCG.

Фото: uncg.org.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button