Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

За даними Генеральної прокуратури України, за останні сім років в Україні відбулося 3242 рейдерських захоплення, при чому найбільше рейдерських атак відбувалося в Києві та Київській області.

В лютому 2020 року Міністерство юстиції України усунуло нормативні перешкоди для швидкого розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Тоді ж міністр юстиції Денис Малюська заявив, що епоху рейдерства в Україні завершено і що бізнесу, який заробляє кошти, займаючись рейдерством, більше не існує. Він також наголосив, що абсолютна більшість чорних реєстраторів вже відключена від реєстрів.

Видання Mind дізналося в адвоката практики безпеки бізнесу ЮК JUSCUTUM Анни Резнікової, що і як робити бізнесу для захисту власних активів.

Вона повідомляє, що «оголошені показники роботи Офісу протидії рейдерству приємно вражають». Але вже з початком карантину у Мін’юсті з’явилися повідомлення про сплеск рейдерських атак. Очільник відомства повідомив, що за перший тиждень їх сталося майже стільки ж, скільки за чотири місяці минулого року.

Анна Резнікова каже, що найбільш поширеними способами рейдерства в Україні є:

  • втручання в реєстри з внесенням до них необхідних відомостей;
  • використання підроблених рішень судів і статутних документів;
  • штучно ініційоване банкрутство і подальші незаконні дії із захоплення активів через підконтрольного арбітражного керуючого;
  • незаконний вплив на менеджмент компанії (підкуп, погрози) з метою здійснення вигідних для рейдера дій;
  • дестабілізація роботи компанії шляхом використання міноритарних учасників з метою змусити власників компанії домовитися або в подальшому її захопити.

Вона наголошує, що кожна третя рейдерська атака здійснюється через безпосереднє втручання в реєстри  з використанням ключів реєстратора або нотаріуса, які не знайомі із злочинними намірами рейдерів, або з використанням так званих чорних нотаріусів або реєстраторів, які «в долі».

Юридична практика підтверджує, що саме Держреєстри стали інструментом для роботи рейдерів і найчастіше використовуються в сірих схемах отримання майна. До ланцюга осіб-організаторів рейдерського захоплення нерідко входять реєстратори та нотаріуси. Адже через внесення до них незаконних змін, рейдери фактично можуть прописати нового власника майна.

Такі дії втягують законного власника в тривалий судовий процес, коли він буде змушений доводити те, що внесені змін до Держреєстрів були незаконними.

На питання, як протидіяти рейдерам під час карантину, вона Резнікова пропонує наступне.

Слідкувати за відомостями в державних реєстрах за допомогою сервісу SMS-Маяк, який повідомляє власників про зміни в статусі їхніх нерухомості та бізнесу. Для контролю змін у реєстрах вже існує цілий перелік ресурсів, що дозволять отримати повідомлення про такі зміни (YouControl, Оpendatabot).

Також варто провести юридичний аудит установчих документів та внести до них юридичні запобіжники (наприклад, вимогу щодо обов’язкового нотаріального посвідчення договорів відчуження корпоративних прав). Впорядкувати документи щодо прав на нерухоме майно, земельні ділянки, внести відомості про об’єкти нерухомого майна до державного реєстру.

Якщо інцидент вже стався, то перш за все звернутись до Офісу протидії рейдерству та паралельно до органів правопорядку з заявою про вчинення кримінального правопорушення. Оскільки зараз більшість працівників держаних органів також переведені на віддалену роботу, подати заяву можна онлайн через сервіс iGov.

Фото: Travis Saylor / pexels

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button