Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вчені з італійських університетів Больньї, Барі, Мілану, Трієсту та з Società Italiana Medicina Ambientale, підготували звіт про кореляцію рівня забруднення повітря та поширення вірусу серед населення, в якому дослідили шляхи розповсюдження вірусних інфекцій у 2010, 2016, 2018 та 2020 роках, повідомляє Save Dnipro.

Вчені висунули теорію, що є пряма залежність між збільшенням захворюваності COVID-19 на територіях, де повітря більш забруднене дрібнодисперсним пилом, а саме твердими частинками РМ10 та РМ2.5.

Як відомо, тверді частинки в атмосферному повітрі можуть бути транспортерами багатьох хімічних і біологічних забруднювачів, одними з яких є віруси. Вони «прилипають» до частинок пилу, що складаються з твердих та/або рідких компонентів, в процесі коагуляції, після чого можуть залишатися в атмосфері годинами, днями або тижнями, та переміщуватись з вітром на великі відстані. Цей процес стає можливим через розмір вірусу та наявність ультрадисперсних частинок РМ (Particulate Matte) в атмосферному повітрі, на якому й осідають віруси.

На цих мікроскопічних частинках вірус може не тільки транспортуватись, а й підтримувати життєво важливі умови протягом певного часу (годин або днів) та залишатися в повітрі. Швидкість руйнування зв’язків вірусу із субстратом (частинкою пилу) залежить від умов навколишнього середовища. Як відомо, підвищення температури та сонячна радіація позитивно впливають на можливість загибелі вірусу, а от висока вологість сприяє його поширенню.

Італійські вчені опрацювали матеріали дослідників вірусних захворювань з 2010 року та знайшли пряму залежність у більшості:

  • У 2010 вчені довели кореляцію між кількістю захворювань на пташиний грип та концентраціями PM10 і PM2.5 у повітрі.  Через азійські пилові бурі вірус міг поширюватись на великі відстані.
  • У 2016 показали, що разом із твердими частками в повітрі вірус респіраторно-синцитіальним вірусом (RSV), що викликає пневмонію у дітей, проникав глибоко в легені. Швидкість поширення інфекції корелювала з концентрацією PM10 і PM2.5.
  • У 2017 довели залежність між кількістю випадків кору в 21 китайському місті в період 2013-2014 рр. та концентрацією PM2.5. Результати досліджень показали, що збільшення концентрації PM2,5 на 10 мкг/м³ вплинуло на ріст кількості випадків захворювання вірусом кору.
  • У 2020 офіційно визнано, що одним з основних факторів щоденного поширення вірусу кору в місті Ланьчжоу (Китай) є рівень забруднення атмосферного повітря.

Використовуючи результати цих досліджень та, щоб оцінити можливе співвідношення між рівнем забруднення повітря твердими частинками і поширенням COVID-19 в Італії, для кожної провінції, італійські вчені проаналізували показники концентрації частинок PM10, зібрані регіональними агентствами з охорони навколишнього середовища по всій Італії. Отримані дані вивчали з урахуванням кількості подій, коли показник перевищував європейську нормативну межу (50 мкг/м³) для добової концентрації PM10, в порівнянні з кількістю активних контрольних одиниць на провінцію (число перевищень добової межі PM10/кількість контрольних одиниць на провінцію). Також враховували статистику про кількість випадків ураження COVID-19, яку містить веб-сайт цивільної оборони.

Вчені встановили взаємозв’язок між перевищенням європейських меж концентрації PM10, зафіксованих в період з 10 лютого по 29 лютого, і числом випадків COVID-19, виявленим до 3 березня. Проміжна затримка, що відноситься до періоду 10-29 лютого і становить 14 днів, приблизно дорівнює інкубаційному періоду вірусу до виявлення зараження ним.

Вчені проаналізували розповсюдження коронавірусу в п’яти італійських провінціях. Результати візуалізували, а криві поширення вірусу в регіонах виявились сумісними з епідемічними моделями, типовими для передачі вірусу від людини до людини для регіонів Південної Італії. Тоді як аномальні прискорення вони показують у провінціях, розташованих в долині річки По, де спалахи особливо небезпечні.

Вчені вважають, що на додаток до концентрацій атмосферних твердих частинок, які є носієм вірусу, в деяких територіальних районах Італії також можуть впливати умови навколишнього середовища, несприятливі для швидкої інактивації патогенів. Вони продовжують вивчати ці аспекти, щоб сприяти більш глибокому розумінню цього явища.

Чому це важливо для України?

Бо зараз кількість випадків розповсюдження коронавірусної інфекції в Україні стрімко зростає, а рівень забруднення твердими частинками повітря в українських містах зазвичай перевищує європейські норми. Про це свідчать дані громадських систем моніторингу. Державна система моніторингу якості повітря досі не вимірює цей показник, на відміну від деяких органів місцевого самоврядування, що вже почали безперервні вимірювання. Розробники найбільшого агрегатора даних про якість атмосферного повітря SaveEcoBot важжають, що Україна знаходиться в ситуації, сприятливій для розповсюдження COVID-19. Та ще раз наголошують на необхідності дотримуватися карантину, рекомендацій ВООЗ та провітрювати домівки тоді, коли SaveEcoBot показує сприятливі для цього умови.

Фото з відкритих джерел. 

Читайте також: Мешканцям Київщини пропонують заборонити виходити з дому на вихідних.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button