Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23261 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ресторан «Гімалаї», на чиєму місці планують зводити торговельний центр.

31 березня ДАБІ видала дозвіл на «реконструкцію з надбудовою кафе» на Хрещатику, 23-Б у Києві. За цією адресою, просто навпроти КМДА, розміщується закинута будівля ресторану «Гімалаї».

Як вже писав «Хмарочос», власники ресторану ще з 2014 року планують знести цей павільон — і збудувати замість нього щонайменше чотири поверхи, «наповнених новою, торговельно-розважальною функцією».

Попередній проєкт, розроблений компанією ABC-build, передбачав для нової будівлі «декілька варіантів фасадів, інтегрованих в існуючу забудову, оскільки вулиця Хрещатик є вулицею-пам’яткою».

«Нашою проектною групою було напрацьовано оптимальне архітектурне та інженерне рішення, яке не порушувало існуючу містобудівну ситуацію та задовольняло потреби замовника повністю», — писали архітектори.

Варіанти, запропоновані командою ABC-build.

Проти цих планів з самого початку протестували жителі сусіднього будинку, який є частиною архітектурного ансамблю вулиці. Вони стверджували, що під час першого спорудження цього павільону ресторатори захопили їхню прибудинкову терасу, а нове будівництво ще й наглухо закриє їм вікна.

Мешканці також демонстрували листи, які отримували від забудовника. Той запевняв адресатів, що висота нової будівлі не перевищуватиме рівня їхнього шостого поверху.

Читайте також«Не вище шести поверхів». Яким запланували новий ТРЦ на Хрещатику?

Сьогодні замовником будівництва залишилася та ж сама фірма, ТОВ «Олімп-ЛТД». Її засновники — родичі українського політика й бізнесмена Михайла Бродського (дружина Світлана та син Юрій).

Втім, проєктувальником об’єкту значиться вже інша компанія, «Едельбург Архітектс». Її пов’язують з девелоперською компанією Edelburg Development, яка наразі зводить за її проєктами три житлових комплекси у Києві: Edeldorf, Edelweiss House та найбільш скандальний — Подол Град Vintage.

Відзначимо, що останні два будівництва компанія вела як партнер або наступник компанії «Укрбуд», яка раніше належала екс-нардепу Максиму Микитасю.

У минулому році, щоб розпочати це будівництво, замовник просив Мінрегіонбуд дозволити йому відхилитися від деяких будівельних норм, але принаймні двічі отримував відмову.

Зокрема, «олімпійці» нарікали на відсутність місць паркування для майбутніх відвідувачів ТРЦ і просили перенаправити паркування на сусідню Лютеранську вулицю. Звідти ж пропонували вивозити сміття, оскільки біля спроєктованої будівлі так і не знайшлося місця для контейнерів.

Також замовник просив звільнити його від витрат на озеленення, аргументуючи тим, що біля «Будинку із зіркою» вже росте достатньо дерев.

Чи зміг вирішити ці проблеми новий проєктувальник — наразі невідомо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button