Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Минулого тижня на опечатаному будівельному майданчику на Вознесенському узвозі загуркотіли вантажівки і запрацювали крани.

Тут знову стали зводити 11-поверховий житловий комплекс «Подол Град Vintage» — і водночас знесли намети подолян, які вже більше року виступають проти цього будівництва. «Хмарочос» розповідає, з чого почалося протистояння — і чим воно може закінчитися.     

Житло замість садів

Через дорогу від Хрестовоздвиженської церкви, на розі Кожум’яцької вулиці і Вознесенського узвозу, розкинувся великий пустир. Він з’явився на початку 1980-х років, коли тут доламали дві дореволюційні садиби, які залишилися від старої забудови цієї частини Подолу.

— Я пам’ятаю це місце ще тоді, коли тут стояли старі маленькі садиби, — згадує корінний подолянин Олександр Ройтман.  — І в кожному дворику росли яблуні, абрикоси, вишні.

З того часу багато що змінилося. Колись квітучі сади перетворилися на такий собі «зелений пустир», рясно вкритий дикорослими деревами і чагарниками. У середині нульових поряд із ним стали рости новобудови — зокрема, стилізований під історичні маєтки мікрорайон Воздвиженка.

У 2004 році, за головування Олександра Омельченка, місто стало «освоювати» і цю ділянку, передавши її в короткострокову оренду Українському товариству сліпих — а саме підпорядкованому йому Київському учбово-виробничому підприємству №3. На ній запланували зведення житлового комплексу, де кількість паркомісць мала бути не меншою за кількість квартир.

Тоді будівельні роботи так і не розпочали, тож огороджений пустир продовжував заростати бур’яном. Вже у 2011 році, коли міським головою був Леонід Черновецький, підприємство отримало цю землю у постійне користування.

Втім, будівельний паспорт з’явиться тут лише за п’ять років, а одним із замовників будівництва стане комунальне підприємство «Житлоінвестбуд-УКБ», очолюване нинішнім заступником міського голови В’ячеславом Непопом.  

Масштабні роботи не розпочалися і цього разу. А невдовзі другий замовник будівництва, ТОВ «Нове місто», анонсував зведення тут інноваційного житлового комплексу Veles Place — з багаторівневими квартирами, артезіанською водою з-під кранів та «естетичними фасадами у стилі сучасного постмодернізму». Ця концепція проіснує трохи більше року.   

Натомість взимку 2017 року з’являються рендери вже зовсім іншого житлового комплексу «Подол Град Vintage». Цим проектом опікується девелоперська компанія Edelburg Development, яка на той час одночасно зводила два інших ЖК — Edeldorf та Edelweiss House (останній — у партнерстві з компанією «Укрбуд», пов’язаної з народним депутатом Максимом Микитасем). Безпосереднє відношення до «Укрбуду» мав і новий генеральний підрядник — компанія «Північно-український будівельний альянс».      

Сам девелопер описував новий 11-поверховий житловий комплекс як «відродження найкращих архітектурних традицій Подолу» і підкреслював, що саме тут жили колись «багаті купці та ремесленники». Майбутнім покупцям були обіцяні просторі помешкання (259 квартир), підземний паркінг (161 машиномісце), охоронюване закрите подвір’я для відпочинку і навіть «загальні ванні кімнати для миття лапок домашніх улюбленців». Не забули і про неодмінний бонус — школи, дитячі садочки, музеї та елітні ресторани, розташовані у пішій доступності.

Здати цей житловий комплекс забудовник планував в середині 2020 року — але майже одразу зіштовхнувся з організованим спротивом.

Висаджені дерева, спалені автівки

Ініціаторами акцій протесту проти нового будинку стали жителі Подолу і, зокрема, Воздвиженки, де той самий генеральний підрядник, «Північно-український будівельний альянс», зводить схожий за назвою комплекс «Поділ Град» — і, на думку місцевих мешканців, робить це з численними порушеннями.

— Забудовники невблаганно ущільнюють Поділ, їхні апетити постійно зростають — розповідає «Хмарочосу» громадська активістка Тетяна Максименко. — Лише за останні місяці активізувалися роботи одразу на декількох будівельних майданчиках, де одразу стали продавати квартири — і мало хто зважає, що у нас (на Подолі — ред.) майже немає зелених зон та соціальної інфраструктури.

«Поділ весь час стоїть в заторах і задихається від смогу, тротуарами не пройти через запарковані автівки, у наших школах та дитячих садках вже давно не вистачає місць — і натомість всюди, як гриби, виростають лише нові житлові будинки».

Особливо непокоїть протестувальників нестача паркомісць і постійні затори на Валах та Глибочицькій вулиці, яку забудовують не менш активно. Жителі кажуть, що тут неможливо постійно підвищувати автомобільне навантаження — бо вже невдовзі така бездумна висотна забудова закінчиться транспортним колапсом.

Тоді, у 2018 році, здавалося, що забудовник зовсім не готовий до перевірок, ініційованих мешканцями.

Так, вже у березні він втратив дозвіл на будівництво — після позапланової перевірки, проведеної інспекторами ДАБІ.  

«…проект розроблений без отримання замовником всіх вихідних даних та не погоджений з органами, уповноваженими у сфері охорони культурної спадщини… повністю не забезпечено потребу об’єкта у майданчиках (господарчих, дитячих, для відпочинку тощо), зменшено кількість необхідних паркомісць», — повідомлялося на офіційному сайті інспекції.  

Активісти також домоглися відкриття кримінального провадження проти посадовців девелопера — і судового арешту самого будівельного майданчика. Пояснюють: опечатати будівництво було єдиним виходом, щоб зупинити роботи, які продовжувалися навіть після скасування дозволу на них.  

У січні 2019 року на в’їзді до опечатаного майданчика була розпочата безстрокова акція протесту: активісти встановили тут кілька наметів, де збирали підписи проти будівництва. Крім того, вони влаштували тут цілодобове чергування — за словами мешканців, девелопер не полишав спроб зайти на будівельний майданчик, вдаючись навіть до нічних підпалів їхніх автівок.

Крім того, протестувальники вирішили скористатися досвідом подільського «Самосаду» — і, поки тривають суди із забудовником, зробити на цій території повноцінний зелений простір, висадивши тут фруктові дерева і постеливши газони.  

«П’ять нещасних яблунь — це ще не сад»

Будівництво, яке поновилося минулого понеділка, стало несподіванкою для протестувальників. Вони кажуть, що вранці на територію будівельного майданчика зайшли кілька десятків спортивних молодиків і в одну мить знесли намети біля входу. Під їхнім прикриттям на майданчик повернулася і важка будівельна техніка.

Втім, цього разу забудовник ретельно підготувався до свого повернення. Виявилося, що він вже змінив генерального підрядника і заново отримав всі дозвільні документи, а також закрив проти себе кримінальне провадження. Арешт на ділянку теж був знятий — за рішенням Подільського районного суду.

— Для нас (девелопера — ред.) дуже важлива наша репутація, — прокоментувала «Хмарочосу» Ксенія Павлоцька, представниця нового генерального підрядника ТОВ «Мостицький 2». — Все, що ми робимо, відбувається лише в рамках закону. Коли нам скасували попередні дозволи, ми одразу припинили всі роботи — і повернулися на майданчик лише після того, як відновили дозвіл на будівництво, а поліція закрила проти нас кримінальне провадження.

— Активісти закидають нам, що ми нібито ні з ким не узгоджували наш проект, — продовжує вона. — Але все з точністю до навпаки: ми пройшли будівельну експертизу, нам схвалили чинні площу, висотність та об’єм забудови. Від Міністерства культури ми отримали історико-містобудівне обгрунтування та дозвіл на земляні роботи. Виконання земляних робіт супроводжували спеціалісти Інституту археології НАН України. І вони можуть офіційно підтвердити, що нічого історично цінного тут знайдено не було. Зате у нас є питання до активістів, які вирішили «вирощувати сади» на чужій приватній землі — хоча не думаю, що ці п’ять нещасних яблунь можна назвати садом. А ця ділянка була давно віддана під забудову Українському товариству сліпих, для яких держава нічого не робить. Натомість ми виконаємо перед ними свої зобов’язання — і вони отримають 14 квартир у новому будинку.

Втім, протестувальники кажуть, що забудовник ще далеко не переміг: до законності того, як він отримав всі нові документи, вже виникло чимало питань — а отже протести проти нього лише набиратимуть обертів…

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23274 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button