Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

За повідомленям ДСНС, в Чорнобильській Зоні відчуження та на Житомирщині продовжують ліквідацію великих лісових пожеж. Про це на онлайн брифінгу повідомив голова ДСНС Микола Чечоткін. Повідомляють про тління трав’яного настилу, пеньків та деревини в осередках пройдених вогнем.

Наразі пожежники займаються проливанням шести тліючих ділянок поблизу населених пунктів Новий Мир, Корогод, Розсоха, Крива Гора, Рудьки та Вільча та двох торф’яників у Паришівському і Денисовицькому лісництвах, які виникли вчора, внаслідок шквального вітру. У Київській області ліквідують пожежі на території Корогодського, Луб`янського, Паришівського, Дитятківського та Денисовицького лісництв.

Загрози для критичних об’єктів, таких як «Укриття», «Вектор» та інших, немає. Радіаційний фон у Києві та області «в цілому в межах норми».

«Працівниками лісового господарства створюються мінералізовані смуги, три пожежні літаки проводять гасіння з повітря», – повідомив Чечоткін, зазначивши що для подальшого подолання пожеж, ДСНС налогодило співпрацю з Міністерством надзвичайних ситуацій Білорусі.

Полум’я продовжують гасити понад 700 осіб та 156 одиниць техніки, в тому числі три вертольоти. На допомогу пожежникам направили важку інженерну техніку Збройних сил України (ЗСУ).

DW повідомляє, що служба з надзвичайних ситуацій створила мапу для відображення пожежі в Чорнобильській зоні. За попередніми оцінками спалена про пожежах площа склала 12700 гектарів, також знімок показує, що полум’я підійшло на відстань 1,6 кілометра від саркофага.

Знімок з супутника Sentinel2 з твіту EU Defence Industry & Space l DG DEFIS

У свою чергу, Голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький зазначив, що Держлісагентство буде посилювати охорону лісів у пожежонебезпечний період через суху і вітряну погоду. Він такоє зазначив, що сьогодні зранку для подолання пожеж залучили додаткові сили з Київської, Чернігівської, Черкаської, Вінницької, Хмельницької, Рівненської, Тернопільської, Львівської областей, йдеться у повідомлень ДСНС України.

Щодо того чому так довго не вдається згасити пожежу у Чорнобильській зоні, заступник начальника Головного управління ДСНС України у місті Києві Ігор Шарий на онлайн-брифінгу 17 квітня відповів виданню Укрінформ:

«У Чорнобилі дуже великі площі і, на жаль, погодні умови не дозволяють працювати дуже швидко, тому що вітер роздуває по всій території, у зв’язку із сухою зимою ми маємо посуху. Тому пожежа розвиваєтсья дуже стрімко, дуже швидко, зараз вона локалізована, але на таких площах відбувається тління на місці згарища».

Окрім того нещодавно в ДСНС з’явились повідомлення про появу фейкових акаунтів для збору коштів для служби на подолання пожеж.  Натомість Ігор Шарий повідомив, що рятувальникам вистачає людських та матеріальних ресурсів для ліквідації пожежі.

Також 16 квітня у Києві сталася пожежа у Голосіївському парку в Києві. Внаслідок підпалу сухої трави, вогонь перекинувся на ліс, де найбільше постраждав квартал #24 (територія НПП без вилучення, південна частина нацпарку, землекористувач – КП ЛПГ Конча-Заспа).

Фото зі сторінки Національного природного парку «Голосіївський» у Facebook

Фото зі сторінки Національного природного парку «Голосіївський» у Facebook

Цю пожежу остаточно загасили вчора, 17 квітня, силами підрозділів ДСНС, КП ЛПГ Конча Заспа, КП УЗН Голосіївського району та служби державної охорони національного природного парку «Голосіївський». Проте зазначають, що це за останні три тижні це вже четвертий підпал на території Лісниківськго ПНДВ. Уточнюють, що частіше підпалюють поле чи очерет біля лісу, а згодом пожежа перекидується на території обєкту природно-заповідного фонду.

Наразі Управління з питань цивільного захисту КМДА повідомляє про майже 40 пожеж за добу, загальною площею 1,3 Га. в екосистемах Києва та області. Всі вони вже ліквідовані, але киянам та мешканцям околиць радять не відкривати вікна та не виходити на вулицю.

Фото з допису КМДА у Facebook

Пожежі відбувалися у Деснянському районі (700 кв. м); Голосіївському районі (500 кв. м);  Дарницькому районі (50 кв. м); Святошинському районі (кв. 50 м). Зазначають, що радіаційний фон у столиці та області в межах норми.

Також у Київській області зафіксовані 33 осередки пожеж трав’яного настилу площею 26,8 Га, та горять торф’яники в Обухівському районі в с. Великі Дмитровичі – 0,4 Га та у Вишгородському районі с. Нижня Дубечня – 0,2 Га.

Фото обкладинки: Getty Images

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button