Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23633 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Київ закупає обладнання для відеоспостереження у компанії HikVision, яка належить державному підприємству Китаю, і саме її камери використовуються в КНР як інструмент репресій, пише Заборона.

HikVision є фактично монопольним постачальником систем нагляду. Так, у 2018 році Наші гроші писали про те, що монополію HikVision на вуличні відеокамери для Києва вибудовували через державні закупівлі.

У Центрі опрацювання даних пояснюють, що команія HikVision охочіше йшла на співпрацю, ніж інші компанії. Середня вартість такої камери – 500-1000 доларів. Для порівняння, шведські камери, рекомендовані для відеонагляду на дорогах, коштують 1200-1500 євро.

СЕО вінницького стартапу IncoreSoft Олег Сивинюк каже, що характеристики, заявлені у китайських камерах, часто не відповідають дійсності, камери також часто ламаються. Наприклад, у 2018 році на одному з пішохідних переходів у Києві автомобіль збив дівчину. Поряд були три камери, які не працювали, і водія так і не знайшли.

Крім того, у 2017 році група реагування на кіберзагрози ICS-SERT перевірила низку моделей HikVision і виявила, що у них вбудовано механізм несакнціонованого прихованого доступу до пристроїв (backdoor). Сивинюк припускає, що дані з камер можуть надходити на китайські сервери.

«Заборона» наводить приклад спроби замаху на співробітника розвідки Мінооборони у 2019 році, коли злочинець намагався встановити вибухівку на автомобілі, але сам загинув від вибуху. У матеріалах суду йдеться, що загиблий дізнався про розташування автівки з бази даних smart city – доступ до системи йому ніби-то надав родич із податкової поліції Києва.

Директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров, який нещодавно звільнився з цієї посади, запевняє, що система відеоспостереження Києва закрита, не має підключення до інтернету, і програмне забезпечення виключає будь-яке несанкціоноване втручання.

Зараз HikVision пропонує використовувати обладнання для боротьби з коронавірусом – а саме термометричних тепловізорів, які розпізнають людей із підвищеною температурою. У квітні КМДА без тендеру уклала з HikVision договір про закупівлю 400 таких камер на 65 мільйонів гривень. Після того, як закупівлю перевірила Державна аудиторська служба, договір було розірвано.

Між тим, у Києві вже встановлено 5000 камер спостереження, проте згодом будуть встановлені ще 3000. Торік Київ посів 49-те місце за кількістю камер на душу населення. У першій п’ятірці – китайські міста.

Фото: Etienne Girardet, Unsplash

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button