Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нещодавно Суспільне опублікувало інтерв’ю з очільником Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Антоном Дробовичем. Ми обрали найцікавіше з нього.

Дробович був освітнім керівником Меморіалу «Бабин Яр» в команді колишньої виконавчої директорки Центру Яни Барінової. Минулого року художнім керівником проєкту призначили російського кінорежисера Іллю Хржановського.

Дробович повідомляє, що в його команди було дві причини для звільнення: розбіжності у цінностях між «старою» та «новою» командами та намагання останньої знецінити всю попередню роботу над проєктом. До такого висновку він дійшов, спілкуючись зі своїми колишніми колегами.

Дробович закидає новій команді, що працює над створенням Меморіалу, що вона не розуміє історію Голокосту та її контекст:

«Прийшли непрофесійні люди, які взагалі не розбираються ані в освіті, ані в меморіалізації, ані в музейній справі. Усі співбесіди, чесно кажучи, були торжеством аматорства і дуже неприємними за процедурою».

Щодо нового керівника проєкту Іллі Хржановського, Дробович зазначає, що він «досить широкої ерудиції людина, і з ним можна було говорити більш-менш предметно, але все одно багато фахових деталей щодо теми меморіалізації, Бабиного Яру і Голокосту були йому невідомі». На його думку, Хржановського запросили на посаду через амбіції режисера «створити музей майбутнього, який раніше у світі ніхто не створював».

Читайте також: Голограми, атракціони та Іґґі Поп: гід майбутнім музеєм «Бабин яр» за проєктом команди Хржановського.

Щодо фільмів режисера, які нещодавно привернули до себе навіть увагу прокуратури Харківської області, Дробович розповідає, що ще не дивився їх, бо «наразі є пріоритетніші задачі, пов’язані зі збереженням пам’яті українського народу».

Щодо російського походження нового очільника меморіалу, він відмічає, що це «важливе і чутливе питання», але не бачить в цьому проблеми, адже «Україна – демократична, правова держава, яка поважає міжнародні норми, стандарти тощо. Будь-хто може приїхати в Україну, з будь-яким паспортом, і робити будь-що, що буде законно і прозоро».

Дробович натомість вбачає проблему в тому, що українське суспільство «стурбоване непрозорістю процедур, мотивацією і відчуває, що існує загроза». Загроза, на його думку, полягає в тому, що цей проєкт, який фінансується в тому числі російськими бізнесменами, може опинитися під впливом російських спецслужб, російського уряду тощо.

Як відомо, донорами проєкту Меморіалу є російські бізнесмени — мільярдери Михайло Фрідман та Герман Хан, а також російсько-український бізнесмен Павло Фукс.

До того ж, на думку Дробовича, у Хржановського немає концепції Меморіалу, а є лише «інтуїція, скетч, набір асоціацій на тему Бабиного Яру, Голокосту і Геноциду». А нещодавно опублікований документ візії — це «асоціативний документ, який створює настрій на тему Бабиного Яру».

«Це такий величезний 200-сторінковий копіпаст на тему. До того ж у цього документу немає жодного офіційного статусу, і я б не рекомендував його серйозно аналізувати. З іншого боку – це все, що є».

Дробович повідомляє, що йому не пропонували підписати цей документ і визначає роль держави у цьому проєкті як арбітра, який має зберігати «розумну межу нейтралітету».

Щодо позиції УІНП, то директор установи повідомив, що вона буде проголошена, коли у проєкті розпочнуться конкретні дії. Дробович також готовий озвучити власну позицію.

«Поки що є режисер з певною репутацією, проєкт, в якому нічого не зроблено, і нова команда, яка прийшла та нічого не зробила».

Раніше українські культурні діячі звернулися з відкритим листом до уряду та наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» із закликом звільнити російського кінорежисера Іллю Хржановського з посади художнього керівника меморіалу.

Читайте також: Що відбувається з Бабиним Яром: яка роль російських олігархів і режисера та української держави.

Фото обкладинки: Антон Дробович, фото: Ukrainian ID

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button