Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

 

Енергетичний баланс в Україні надійний та відповідає ситуації, запевнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на включенні під час засідання Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, повідомляє Цензор.НЕТ.

Прем’єр нагадав, що новий енергобаланс передбачає скорочення майже у всіх напрямках енерговидобутку:  атомному, тепловому та гідроенергетиці, окрім «зеленої» енергії.

Він пояснив це скороченням загального споживання електроенергії на 9%. Однак прем’єр-міністр підкреслив, що НАЕК «Енергоатом», яка є оператором всіх атомних електростанцій України, не обмежена, а також наголосив, що жодна з АЕС не виводить реактори з роботи, але планові ремонти переносять з осені на весну.

Нагадаємо, що «Енергоатом» в кінці квітня вивела в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС через прогнози зростання виробництва «зеленої» енергії, а також електроенергії на ТЕС, більшість з яких належить бізнесменові Рінату Ахметову. Оновлений енергобаланс, затверджений Мінекоенерго, передбачає простій трьох атомних енергоблоків «Енергоатом». Враховуючи те, що теплова енергія дорожче, ніж атомна, це позначиться на тарифах на електроенергію.

30 квітня пройшло перше засідання Антикризового енергетичного штабу. Для виведення енергетики з кризи Мінекоенерго затвердило новий енергобаланс і запропонувало ряд антикризових заходів, серед яких підписання меморандуму з інвесторами про зниження «зеленого тарифу», зупинка будівництва нових сонячних та вітрових електростанцій та перехід на конкурентну систему підтримки (від «зеленого тарифу» на «зелені» аукціони). За прогнозами Мінекоенерго, якщо умови державної підтримки ВДЕ не будуть змінені найближчим часом, дефіцит ДП у 2020 році складе 19 млрд грн.

Шостого травня в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець заявила, що скорочення виробництва електроенергії на АЕС є тимчасово вимушеним заходом через низький попит на базову генерацію електроенергії — та є вимогою забезпечення операційної безпеки Об’єднаної енергосистеми України за нормами чинного законодавства.

Що таке енергетичний баланс країни?

Енергетичний баланс умовно визначають «як відповідність між сумарною підведеною енергією, з одного боку, і кількістю використаної енергії (за видами споживання) — з іншого». Вірогідний енергобаланс дозволяє уникнути структурних та цінових диспропорцій на внутрішньому ринку енергоресурсів та створити механізм управління формуванням і використанням енергетичних резервів країни.

Розробка єдиного енергетичного балансу та створення різних його сценаріїв впливає як на ухвалення економічних та політичних рішень, так і на визначення стратегічних та галузевих орієнтирів енергетичної політики країни.

При складанні енергетичних балансів враховують потоки всіх видів енергії та енергетичних ресурсів за стадіями їх видобутку, переробленням, перетворенням, розподілом, зберіганням та кінцевим використанням енергії, враховуючи можливі непродуктивні її втрати. Такі баланси складаються на рівні національного господарства (єдиний енергетичний баланс), окремих регіонів і територій, галузей, підприємств.

В чому полягає енергетична криза України зараз?

За словами Ольги Буславець, «безпрецедентна в історії України» системна криза енергетичної галузі зараз проявляється у фізичній і фінансовій розбалансованості.

Фізична розбалансованість виникла, зокрема, внаслідок теплої зими та зменшення споживання електроенергії з жовтня минулого року, а також після введення карантинних заходів. Крім того, вплинуло введення імпорту електроенергії з Білорусі та РФ (постачання якої оцінили приблизно у 5 млрд грн) та накопичення на складах шахт і ТЕС надмірної кількості вугілля, на яке нема попиту. Також зросла генерація енергії з негарантованим графіком виробництва електроенергії, що створило ризики для роботи енергетичної системи.

Фінансова розбалансованість виникла через надлишок електроенергії та штучні адміністративні обмеження, що спотворили ціноутворення на ринку електричної енергії та спричинили збиткову роботу енергогенерувальних підприємств.

У підсумку це призвело до того, що ДП «Гарантований покупець» заборгувало підприємствам 7,5 млрд гривень, «Енергоатом» – 4 млрд гривень. Нещодавно з’явилась інформація про проєкт Постанови Кабінету Міністрів України, щодо можливої ліквідації ДП «Гарантований покупець», який визначає НАЕК «Енергоатом» гарантованим покупцем електроенергії з 1 травня 2020 року.

За словами Буславець, ціни на електроенергію для побутових споживачів у 2020 році не зміниться навіть попри те, що генерація дешевої атомної енергії зменшиться на користь дорожчих теплової та «зеленої».

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button