Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На сайті електронних петицій Київської міської ради запропонували повернути жирафу, що стоїть на вході до київського зоопарку, мішок на голову. У такому вигляді скульптура стояла деякий час після встановлення у січні 2019 року та встигла привернути увагу громадськості.

Автор петиції Сергій Бригадир зазначає, що «скульптура жирафа неприродно-веселкових кольорів сильно відрізняється від свого прототипу в проєкті реконструкції Київського зоопарку, а також просто потворна з естетичної та неактуальна з мистецької точки зору. Психоделічна естетика, на яку, безумовно, посилаються автори скульптури, була актуальною в 1970-х роках і наразі віджила себе й має бути ґрунтовно переосмислена, аби гідно доповнювати проєкт такого масштабу, яким є реконструкція зоопарку».

Він також додає, що такий вигляд жирафа з мішком на голові «відображає глибинну суть українського посттоталітарного культурного простору».

«Пластиковий мішок додавав скульптурі елементу незавершеності, такої характерної для урбаністичного простору України, передаючи емоцію глибинної туги за нереалізованими ініціативами з покращення міста».

Автор також зазначає, що такий вигляд жирафа може стати актуальною інсталяцією у період пандемії COVID-19, може слугувати закликом носити маски та іронізувати щодо їх недостачі в Україні «через недопрацювання відповідальних осіб». І додав, що в такому вигляді жираф може виступати образом-попередженням на тлі проблеми знищення архітектурних пам’яток, що прикривають реконструкціями.

Жирафа розфарбували у яскраві кольори за мотивами робіт французької художниці Соні Делоне, яка народилася 1885 року в Полтавській області. Тоді заступник голови КМДА Вячеслав Непоп, з яким пов’язана одна з компаній-підрядників, що виграла тендер на реконструкцію зоопарку вартістю близько 803 мільйони гривень, заявив, що «фігура жирафа має всі шанси стати одним із популярних символів не тільки Київського зоопарку, але й міста».

Проєкт реконструкції зоопарку розрахований до кінця 2023 року. Новий етап оновлення розпочали зі знесення вхідної зони зоопарку та заміни скульптур левів і бізона.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button