Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23636 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Парламент Угорщини прийняв закон, що забороняє трансгендерним чоловікам і жінкам змінювати в офіційних документах статеву приналежність, зазначену при народженні. Про це повідомляє BBC.

Законом передбачена поява у свідоцтвах про народження, шлюб і смерть терміну «стать при народженні» замість слова «стать». Це означає, що стать людей залишатиметься без змін — в тому числі у посвідченні особи, яке угорці зобов’язані завжди носити з собою.

Цей законопроєкт ініційований провладною партією «Фідес», членом якої також є президент країни Янош Адер. За нього проголосували 133 депутати, 57 — проти. Урядовці на чолі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном впевнені, що цей крок «покінчить з юридичною невизначеністю», не заважаючи при цьому «висловлюватися про свою ідентичність».

Коли закон набуде чинності, заявки на зміну статі, подані громадянами Угорщини протягом останніх трьох років, можуть бути відхилені.

Правозахисні групи кажуть, що з 2018 року в Угорщині практично неможливо змінити стать в документах, що стало причиною численних судових позовів. Вони побоюються, що відтак може посилитися дискримінація громадян ЛГБТК  — і будуть переконувати президента не підписувати закон. Один з опозиційних депутатів також схарактеризував його як «згубний».

В уряді наполягають на тому, що закон не суперечить конституції й не заважатиме дотриманню прав людини, а рішення «зареєструвати біологічну стать дітей у свідоцтвах про народження дитини не впливає на право чоловіків і жінок вільно відчувати та реалізувати свою особистість так, як вони хочуть».

Більшість країн Європейського Союзу не забороняє вносити зміни в офіційні документи про відповідність гендерної ідентичності.

Фото обкладинки: Brett Sayles / pexels 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button